Hydroksyzyna nie jest związana z istotnym ryzykiem uzależnienia ani zespołem odstawiennym, ponieważ nie ma zdolności do wywołania tolerancji lub uzależnienia psychicznego. Lek ten jest zwykle bezpieczny do stosowania nawet przez dłuższe okresy czasu, o ile jest stosowany zgodnie z zaleceniami lekarza.
Hej wszystkim! Mam pytanie do osób, które stosują hydroksyzynę. Od jakiegoś czasu przed snem biorę połówkę tabletki (25 mg, więc to jakieś 12,5 mg). Za kilka dni czeka mnie pobranie krwi i zastanawiam się, czy hydroksyzyna może w jakikolwiek sposób wpłynąć na wyniki badań? Trochę się stresuję, bo bez niej ani rusz, zwłaszcza z tymi nerwami przed pobraniem… Czy ktoś może miał podobne doświadczenia i wie, jak to wygląda? Z góry dzięki za odpowiedzi!
To badanie sprawdza poziom jednego z enzymów wątrobowych. Hydroksyzyna niestety może podwyższać jego wartość, więc na Twoim miejscu odstawiłabym ją na kilka dni przed badaniem, żeby wynik był jak najbardziej wiarygodny. Spróbuj się nie przejmować – brak tabletki wcale nie musi oznaczać problemów z zaśnięciem. Może wszystko pójdzie lepiej, niż się spodziewasz!
Krew mam mieć pobieraną jutro, a ostatnią tabletkę wzięłam wczoraj na noc, więc pewnie wynik i tak będzie podwyższony… Już teraz wiem, że dzisiaj nie zasnę, bo strasznie się tym wszystkim nakręciłam.
To przez problemy z nogą. Miałam już rezonans stawu skokowego i RTG, ale nic poważnego nie wyszło, jedynie lekko zwiększona ilość płynu w torebce stawowej. Ortopeda zalecił mi zabiegi, ale moja mama pracuje w szpitalu na reumatologii, więc pogadała z jednym z lekarzy, i ostatecznie trafiłam do niego na wizytę. Zlecił mi kilka badań, w tym AIAT, bardziej, żeby wykluczyć stan zapalny w stawie.
W takim razie kompletnie się tym nie przejmuj! Jeśli wynik będzie trochę zawyżony, po prostu powiesz lekarzowi, że Twoja wątroba jest w porządku, a ten wynik może być efektem brania hydroksyzyny. Głowa do góry, wszystko będzie dobrze!