Jakie są objawy odstawienia Hydroksyzyny?

Hydroksyzyna nie jest związana z istotnym ryzykiem uzależnienia ani zespołem odstawiennym, ponieważ nie ma zdolności do wywołania tolerancji lub uzależnienia psychicznego. Lek ten jest zwykle bezpieczny do stosowania nawet przez dłuższe okresy czasu, o ile jest stosowany zgodnie z zaleceniami lekarza.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/hydroksyzyna/jakie-sa-objawy-odstawienia-hydroksyzyny

Hej wszystkim! :slight_smile: Mam pytanie do osób, które stosują hydroksyzynę. Od jakiegoś czasu przed snem biorę połówkę tabletki (25 mg, więc to jakieś 12,5 mg). Za kilka dni czeka mnie pobranie krwi i zastanawiam się, czy hydroksyzyna może w jakikolwiek sposób wpłynąć na wyniki badań? Trochę się stresuję, bo bez niej ani rusz, zwłaszcza z tymi nerwami przed pobraniem… :sweat_smile: Czy ktoś może miał podobne doświadczenia i wie, jak to wygląda? Z góry dzięki za odpowiedzi! :blush:

Nie powinno wpłynąć na wyniki badań. Z tego, co się orientuję, hydroksyzynę trzeba odstawić jedynie wtedy, gdy wykonujesz badania funkcji wątroby. :blush:

Właśnie się dowiedziałam, że mam mieć badanie AIAT (ALT), a to chyba coś związanego z wątrobą… :worried: Co w takiej sytuacji? Macie jakieś rady?

To badanie sprawdza poziom jednego z enzymów wątrobowych. Hydroksyzyna niestety może podwyższać jego wartość, więc na Twoim miejscu odstawiłabym ją na kilka dni przed badaniem, żeby wynik był jak najbardziej wiarygodny. Spróbuj się nie przejmować – brak tabletki wcale nie musi oznaczać problemów z zaśnięciem. Może wszystko pójdzie lepiej, niż się spodziewasz! :blush:

Krew mam mieć pobieraną jutro, a ostatnią tabletkę wzięłam wczoraj na noc, więc pewnie wynik i tak będzie podwyższony… :pensive: Już teraz wiem, że dzisiaj nie zasnę, bo strasznie się tym wszystkim nakręciłam.

Spokojnie, nie ma co się martwić na zapas. :blush: A tak z ciekawości, z jakiego powodu masz te badania do zrobienia? :slightly_smiling_face:

To przez problemy z nogą. Miałam już rezonans stawu skokowego i RTG, ale nic poważnego nie wyszło, jedynie lekko zwiększona ilość płynu w torebce stawowej. Ortopeda zalecił mi zabiegi, ale moja mama pracuje w szpitalu na reumatologii, więc pogadała z jednym z lekarzy, i ostatecznie trafiłam do niego na wizytę. Zlecił mi kilka badań, w tym AIAT, bardziej, żeby wykluczyć stan zapalny w stawie. :confused:

W takim razie kompletnie się tym nie przejmuj! :blush: Jeśli wynik będzie trochę zawyżony, po prostu powiesz lekarzowi, że Twoja wątroba jest w porządku, a ten wynik może być efektem brania hydroksyzyny. Głowa do góry, wszystko będzie dobrze! :muscle::sparkles: