Czy Klabax na zapalenie ucha?

Obiecałam sobie, że jeśli przetrwam tydzień na Klabaxie, to napiszę opinię! Byłam przerażona, czytając negatywne recenzje, i spodziewałam się koszmarnych skutków ubocznych. Był to już drugi antybiotyk przepisany na moje zapalenie ucha, ale niestety nie rozwiązał problemu.

Skutki uboczne nie były u mnie tak złe, jak u niektórych osób. Najgorszy był nieprzyjemny posmak w ustach, ale pomagało mi wypicie szklanki mleka lub zjedzenie jogurtu zaraz po tabletce. Same tabletki są dość duże i nie mogłam się doczekać, aż skończę leczenie, ale ogólnie dało się to przeżyć. Miałam lekką bezsenność i okazjonalne bóle głowy, więc nie chciałabym brać tego antybiotyku ponownie, jeśli miałabym wybór.

Mimo wszystko, jeśli ktoś dostał Klabax, nie ma co panikować – skutki uboczne mogą się pojawić, ale u większości osób nie są aż tak dramatyczne, jak czasem się wydaje. Farmaceuta powiedział mi, że te najgorsze reakcje zdarzają się rzadko i mogą wynikać z interakcji z innymi lekami. Porozmawiałam z nim o swoich obawach i trochę mnie to uspokoiło. Jeśli ktoś się martwi, warto skonsultować się z farmaceutą – może to pomóc podejść do sprawy spokojniej.