Nie, Klabax nie jest penicyliną. Klabax jest antybiotykiem z grupy makrolidów, a jego substancją czynną jest klarotromycyna. Penicyliny natomiast są inną grupą antybiotyków, których substancje czynne pochodzą od różnych związków penicylinowych.
Hej wszystkim! Mam pytanie, bo już totalnie zgłupiałam… Czy Klabax to penicylina? Lekarz mi to przepisał na zapalenie oskrzeli, ale ja mam uczulenie na penicylinę i teraz nie wiem, czy mogę to brać. W aptece niby powiedzieli, że to coś innego, ale boję się wziąć i dostać jakiejś reakcji alergicznej. Czy ktoś z Was brał Klabax i jest uczulony na penicylinę? Jakie były Wasze doświadczenia? Będę wdzięczna za każdą odpowiedź
Klabax to nie penicylina, tylko antybiotyk z innej grupy – makrolidów. Ale rozumiem Twój stres, bo ja sama mam uczulenie na penicylinę i zawsze panikuję, jak dostaję nowy antybiotyk. Kiedyś miałam akcję, że lekarz przepisał mi coś, co niby nie było penicyliną, ale jak zaczęłam czytać ulotkę, to się okazało, że jednak jest jakiś składnik pochodny! Dobrze, że wtedy doczytałam, bo mogłoby się to skończyć różnie.
Klabax brałam raz, na zapalenie zatok, i powiem Ci, że efekty były spoko, ale ten metaliczny posmak w ustach to była jakaś masakra. Miałam wrażenie, jakbym trzymała w buzi garść starych monet. Do tego bolał mnie brzuch, ale nic poważnego się nie działo. Jeśli masz wątpliwości, to może zadzwoń do lekarza albo chociaż do apteki i dopytaj, czy na pewno jest bezpieczny dla Ciebie. Ja tak robię zawsze, bo ufam sobie bardziej niż lekarzom po moich przejściach .