Czy lek Lokren obniża tętno?

Lokren 20, będący beta-blokerem, działa na układ sercowo-naczyniowy w sposób, który prowadzi do obniżenia tętna.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/lokren-20/czy-lek-lokren-obniza-tetno/

Od kiedy go biorę, mam wrażenie, że serce bije wolniej, szczególnie rano i wieczorem. Trochę mnie to uspokaja, ale też trochę stresuje, bo wcześniej puls miałam raczej szybki. Jak to wyglądało u Was, po jakim czasie się przyzwyczailiście?

U mnie obniża i to dość wyraźnie. Zanim zaczęłam Lokren, tętno w spoczynku miałam często 85–90, a teraz spokojnie 60–65. Na początku byłam przerażona, bo nigdy tak nisko nie miałam i ciągle mierzyłam puls :sweat_smile: Było też takie uczucie zmęczenia i „wolniejszego trybu”, ale po jakichś dwóch tygodniach organizm się ogarnął. Teraz wręcz doceniam, że serce nie wariuje przy byle stresie. Moja koleżanka też bierze Lokren i mówiła dokładnie to samo – wolniejsze tętno, ale większy spokój w środku.

Tak, Lokren obniża tętno, to jego robota. U mnie historia była taka, że miałem kołatania i szybki puls, szczególnie wieczorami. Po Lokrenie serce się uspokoiło, ale pierwsze dni były dziwne – jakby wszystko chodziło na zwolnionych obrotach. Znam osoby, które odstawiły, bo nie lubią tego uczucia, a inni wręcz przeciwnie – mówią, że w końcu czują się normalnie. Ja zostałem, bo wolę wolniejsze serce niż ciągłe łomotanie. Po czasie przestajesz zwracać na to uwagę, serio.