Tak, Lokren to lek należący do klasy farmakologicznej znanego jako beta-blokery.
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/lokren-20/czy-lokren-to-beta-bloker/
Tak, Lokren to lek należący do klasy farmakologicznej znanego jako beta-blokery.
Hej wszystkim, lekarz przepisał mi Lokren 20 na ciśnienie i kołatania serca, a ja trochę panikuję, bo wszędzie czytam o beta-blokerach. Czy Lokren to w ogóle beta bloker? Jak tak, to czy to jest „ten ciężki typ”, po którym człowiek chodzi jak zombie? Biorę go dopiero kilka dni i jeszcze się wsłuchuję w organizm. Jak to było u Was?
Ja też się bałam, bo moja mama brała kiedyś inny beta bloker i była ciągle zmęczona. U mnie Lokren wszedł dość łagodnie. Na początku trochę senność i zimne dłonie, ale po 2–3 tygodniach wszystko się uspokoiło. Ciśnienie zeszło, serce przestało walić jak młotem, a ja w końcu mogłam normalnie spać. Z tego co mi tłumaczył lekarz, on bardziej działa na serce niż na resztę organizmu, dlatego wiele osób go lepiej toleruje. W pracy normalnie funkcjonuję, nie czuję się „zamroczona”, więc da się z tym żyć.
Lokren to beta bloker, potwierdzam, ale każdy organizm reaguje inaczej. U mnie historia była taka, że dostałem go po epizodach skoków ciśnienia ze stresu. Na początku myślałem, że coś jest nie tak, bo puls mi spadł i byłem jakiś spokojniejszy niż zwykle, wręcz za spokojny
Ale z czasem doceniłem ten efekt, bo wcześniej byłem wiecznie „nakręcony”. Znam też dwie osoby, które biorą Lokren od lat i funkcjonują normalnie – jedna nawet biega rekreacyjnie. Więc beta bloker beta blokerowi nierówny. Jak ktoś czyta w internecie straszne historie, to warto pamiętać, że często piszą osoby, u których coś poszło nie tak, a ci zadowoleni siedzą cicho.