Czy Lotriderm i Triderm to zamienniki?

Lotriderm i Triderm zawierają dwie wspólne substancje czynne: betametazon (kortykosteroid) i klotrimazol (lek przeciwgrzybiczy). Działają one synergistycznie, aby zmniejszyć stan zapalny i swędzenie, a także leczyć infekcje grzybicze.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/lotriderm/czy-lotriderm-i-triderm-to-zamienniki

Dodam od siebie, bo akurat mam oba opakowania pod ręką i wrzucam zdjęcie dla porównania. Na pierwszy rzut oka wiele osób traktuje Lotriderm i Triderm jak praktycznie to samo, bo oba są „na skórę”, oba są kremami i oba mają w składzie betametazon oraz klotrymazol. Ale to nie są identyczne zamienniki.

Różnica jest taka, że Triderm ma jeszcze gentamycynę, czyli antybiotyk. Lotriderm tego składnika nie ma. Dlatego według mnie nie powinno się ich zamieniać na zasadzie „mam jedno, to użyję zamiast drugiego”, bo zakres działania jest inny. Lotriderm to bardziej połączenie sterydu i leku przeciwgrzybiczego, a Triderm dochodzi jeszcze z działaniem przeciwbakteryjnym.

U mnie lekarz tłumaczył to tak, że Triderm ma sens wtedy, gdy oprócz stanu zapalnego i podejrzenia grzybicy jest jeszcze ryzyko nadkażenia bakteryjnego albo zmiana wygląda na bardziej „mieszaną”. Ale właśnie przez ten dodatkowy antybiotyk nie jest to maść do smarowania wszystkiego jak leci. Tym bardziej, że oba preparaty zawierają steryd, więc na twarz, okolice intymne, pryszcze czy jakieś przypadkowe plamy raczej bym tego nie używał bez konkretnego powodu.

Na zdjęciu widać też, że Triderm mam już otwarty i używany, a Lotriderm osobno — i właśnie dlatego zacząłem sprawdzać, czy to faktycznie to samo. Moim zdaniem najważniejszy wniosek jest taki: podobne — tak, ale zamienniki 1:1 — nie. Różnica w składzie może mieć znaczenie, szczególnie jeśli ktoś ma zmianę bakteryjną, grzybiczą albo po prostu źle rozpoznany problem skórny.