Zamiennik Triderm bez recepty

Nie ma w Polsce pełnego zamiennika Tridermu bez recepty.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/triderm/jaki-zamiennik-triderm-bez-recepty/

Tridermu nie da się tak po prostu zastąpić jednym preparatem bez recepty. Sam kiedyś też myślałem, że wystarczy kupić „coś na grzybicę” albo „coś z antybiotykiem” i będzie podobnie, ale po sprawdzeniu składu widać, że to tak nie działa.

Wrzucam zdjęcie tego, co akurat mam w domowej szufladzie, bo dobrze pokazuje różnicę. Jest Clotrimazolum Hasco, czyli krem przeciwgrzybiczy z klotrymazolem. Jest Terbiderm z terbinafiną, też bardziej w kierunku grzybicy skóry. Jest też Tribiotic, czyli maść z antybiotykami na drobne ranki/otarcia/nadkażenia. I właśnie każdy z tych preparatów działa w innym kierunku, ale żaden z nich nie jest pełnym odpowiednikiem Tridermu.

Triderm ma w sobie jednocześnie składnik przeciwzapalny/sterydowy, przeciwgrzybiczy i przeciwbakteryjny. A te produkty ze zdjęcia pokrywają tylko część tego działania. Clotrimazolum albo Terbiderm mogą mieć sens, jeśli problem faktycznie wygląda na grzybicę. Tribiotic może pasować bardziej do małych uszkodzeń skóry albo powierzchownych nadkażeń bakteryjnych. Ale to nie znaczy, że można je stosować zamiennie z Tridermem na każdą wysypkę, plamę czy swędzącą zmianę.

Dla mnie najważniejszy wniosek po tym artykule jest taki: zamiennik bez recepty trzeba dobierać do przyczyny, a nie do samego objawu. Jeśli coś swędzi, jest czerwone albo się łuszczy, to może być grzybica, alergia, egzema, podrażnienie, nadkażenie albo jeszcze coś innego. I wtedy kupowanie przypadkowo raz Clotrimazolum, raz Tribioticu, raz czegoś innego może tylko zamieszać obraz.

Także zdjęcie wrzucam bardziej jako przykład, że te preparaty są dostępne bez recepty i mogą być pomocne w konkretnych sytuacjach, ale nie są jednym prostym zamiennikiem Tridermu. Przy zmianach na twarzy, okolicach intymnych, u dziecka, przy sączeniu, ropie albo braku poprawy po kilku dniach raczej nie bawiłbym się w testowanie pół szuflady, tylko szukał konkretnego rozpoznania.