Czy maść Triderm to steryd?

Tak, maść Triderm jest sterydem. Zawiera betametazon, który jest kortykosteroidem o działaniu przeciwzapalnym, przeciwświądowym i przeciwobrzękowym. Oprócz betametazonu, Triderm zawiera także dwa inne składniki aktywne: gentamycynę (antybiotyk) i klotrimazol (lek przeciwgrzybiczy).

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/triderm/czy-masc-triderm-to-steryd

Stosowałem Triderm jakiś czas temu i mogę dorzucić swoje doświadczenie, bo widzę, że dużo osób myśli o nim jak o zwykłej maści na każdą zmianę skórną. Dołączam zdjęcie opakowania, żeby było wiadomo, o który preparat chodzi — u mnie była to maść Triderm 15 g.

U mnie lek był stosowany miejscowo na zmianę skórną, która była zaczerwieniona, swędząca i wyglądała na taką „mieszaną” — trochę stan zapalny, trochę podejrzenie nadkażenia. Faktycznie po kilku dniach było widać różnicę, bo skóra zrobiła się mniej czerwona i mniej swędziała. Trzeba jednak uczciwie powiedzieć, że to nie jest zwykły krem łagodzący, tylko mocniejszy preparat.

W składzie jest steryd, składnik przeciwgrzybiczy i antybiotyk, więc według mnie nie ma sensu używać go na własną rękę na wszystko: pryszcze, twarz, okolice intymne, jakieś przypadkowe plamki czy wysypkę bez rozpoznania. Steryd potrafi szybko wyciszyć objaw i człowiek ma wrażenie, że „pomogło”, ale jeśli problem jest inny, to po odstawieniu może wrócić albo nawet się pogorszyć.

U mnie sprawdził się doraźnie, ale tylko na konkretną zmianę i krótko. Nie traktowałbym Tridermu jako maści do długiego smarowania ani jako czegoś uniwersalnego do domowej apteczki. Dla mnie najważniejsze jest to, żeby wiedzieć, po co się go stosuje — bo sam fakt, że coś jest czerwone i swędzi, nie oznacza jeszcze, że Triderm będzie dobrym wyborem.