Czy Metmin jest na zatoki?

Tak, Metmin jest stosowany w leczeniu objawów alergicznego zapalenia błony śluzowej nosa, w tym także zatok. Objawy te mogą obejmować kichanie, świąd nosa, wodnisty wyciek z nosa, zatkany nos oraz ból lub ciśnienie w okolicy zatok.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/metmin/czy-metmin-jest-na-zatoki

Lekarz przepisał mi Metmin na uczucie zatkanego nosa (nic szczególnie nie leci, ale czuję, że nos jest zapchany i oddycham dosłownie oczami :roll_eyes:). Doczytałam, że to lek przeciwalergiczny – czy któraś z Was stosowała go przy infekcjach? Czy w takich przypadkach też jest skuteczny? Dajcie znać, bo zastanawiam się, czy to zadziała.

Stosowałam u dzieci przy zapaleniu zatok – laryngolog często go przepisuje w takich przypadkach.

Badania wskazują, że Metmin może skracać czas trwania objawów przy infekcjach. Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że mometazon nie powoduje u mnie krwawień z nosa i jest bardzo skuteczny – stosuję go głównie na alergię.

To jedyny lek, który szybko potrafi u mnie wygasić katar. Skutków ubocznych nie zauważyłam.