Metmin można stosować przez kilka miesięcy, jednak długotrwałe stosowanie wymaga regularnych kontroli lekarskich w celu monitorowania ewentualnych zmian w błonie śluzowej nosa.
Hej! Mam pytanie o Metmin. Stosuję go już od trzech tygodni na alergię, bo w tym roku to jakiś koszmar – non stop zatkany nos, kichanie, a w nocy ledwo oddycham. Metmin faktycznie pomaga, ale zaczynam się zastanawiać, jak długo można go stosować? Czy ktoś używał tego leku dłużej? Nie chcę sobie zaszkodzić, ale boję się, że jak przestanę, to wszystko wróci jak bumerang. Jakie macie doświadczenia? Dzięki za każdą odpowiedź!
Zaczęłam go stosować na początku sezonu pylenia, bo alergia mnie wykańczała – nos jak korek, do tego swędzenie oczu i wieczne kichanie. Pamiętam, że też się zastanawiałam, czy mogę to pryskać dłużej niż dwa tygodnie, bo wiadomo, sterydy brzmią trochę groźnie.
U mnie to wyglądało tak: na początku stosowałam regularnie przez cały miesiąc i faktycznie było super. Nos odetkany, mogłam w końcu normalnie funkcjonować. Potem zrobiłam przerwę na jakieś dwa tygodnie i niestety wszystko wróciło. Zaczęłam więc znowu, ale tym razem robiłam sobie „dni wolne” – np. pryskałam tylko co drugi dzień, żeby zobaczyć, czy nadal działa. Powiem Ci, że takie podejście u mnie się sprawdziło, bo nadal trzymało efekt, a ja miałam wrażenie, że nie przesadzam z dawką.
Jeśli chodzi o dłuższe stosowanie, to wiem, że ludzie używają tego przez cały sezon alergiczny, ale zawsze staram się nie przesadzać. Moja znajoma pryska Metmin regularnie od kilku miesięcy i twierdzi, że nigdy nie miała żadnych problemów, ale to chyba indywidualna sprawa. Dla mnie ważne było, żeby nie dopuścić do krwawienia z nosa, bo kiedyś miałam z tym problem przy innych lekach.