Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem leku Nasometin w leczeniu problemów z nosem, takich jak alergiczny nieżyt nosa lub polipy nosa? Czy zauważyliście poprawę w oddychaniu lub zmniejszenie objawów, takich jak kichanie, zatkany nos, czy wyciek? A może doświadczyliście skutków ubocznych, jak krwawienia z nosa, ból głowy, podrażnienie błony śluzowej nosa lub inne? Wasze opinie mogą być niezwykle pomocne dla osób zastanawiających się nad rozpoczęciem terapii Nasometinem lub zmagających się z podobnymi dolegliwościami.
Szczerze mówiąc, nigdy wcześniej nie miałam do czynienia z tym lekiem i nie wiem, co o nim myśleć! Dlatego proszę Was o pomoc. Chętnie poznam opinie Waszych lekarzy i Wasze doświadczenia.
Nasometin to glikokortykosteroid stosowany miejscowo w aerozolu – w teorii mało inwazyjny, ale ulotka ostrzega przed wieloma „ale” i przeciwwskazaniami. Sprawa dotyczy oczywiście mojego dziecka. Nie ma klasycznego kataru, tylko po nocy wydziela coś zielono-żółtego, co może sugerować bakteryjne lub grzybicze podłoże. Nie sądzę, że to alergia.
Mój syn ma ponownie problem z uszami po długotrwałym leczeniu grypy typu A – płyn w jednym uchu, podobnie jak pół roku temu. Lekarz, bez szczegółowych badań, przepisał mu Nasometin w sprayu do nosa. Mam wątpliwości, bo lek ten ma liczne skutki uboczne i nie jest wskazany przy grzybicznych infekcjach. Nie robiłam tym razem wymazu, więc nie mam pewności, czy nie jest to przypadkiem grzybica lub infekcja bakteryjna. Lek wydaje się przeznaczony głównie do leczenia alergii, a jestem niemal pewna, że to nie jest katar alergiczny.
Co Wy byście zrobili? Jakie są Wasze opinie i doświadczenia w tym temacie? Na koniec dodam, że Nasometin wydaje się naprawdę mocnym lekiem, a wśród działań niepożądanych jest nawet możliwość wystąpienia zapalenia spojówek. Sama niedawno leczyłam dziecku zapalenie spojówek przez dwa tygodnie, nie mówiąc już o uszkodzeniu rogówki! Skutki uboczne tego leku robią na mnie „ogromne wrażenie” – jestem w szoku!