Tak, Metocard można przyjmować na noc, jeśli tak zaleci lekarz, aby zapewnić stabilne działanie leku przez całą dobę. Dawkowanie Metocardu jest dostosowywane indywidualnie do potrzeb pacjenta i charakteru choroby, co oznacza, że czas przyjmowania leku może być różny w zależności od specyficznych zaleceń medycznych. Przyjmowanie Metocardu wieczorem może być korzystne dla niektórych pacjentów, szczególnie tych, którzy doświadczają nasilonych objawów chorobowych w nocy lub rano, jak również dla osób, które mogą lepiej tolerować potencjalne skutki uboczne, takie jak zmęczenie, podczas snu. Ponadto, nocne przyjmowanie leku może pomóc w utrzymaniu bardziej równomiernego poziomu leku we krwi, co jest ważne dla optymalizacji kontroli nad ciśnieniem tętniczym i rytmem serca. Ważne jest jednak, aby śledzić zalecenia lekarza prowadzącego i nie dokonywać samodzielnych zmian w schemacie przyjmowania leku bez konsultacji, gdyż nieodpowiednie stosowanie Metocardu może prowadzić do niepożądanych efektów lub zmniejszenia skuteczności leczenia.
Mam pytanie do osób, które biorą Metocard. Lekarz przepisał mi go na nadciśnienie i trochę przyspieszone tętno. Mam brać jedną tabletkę dziennie, ale nie do końca powiedział mi, czy lepiej rano czy wieczorem.
Czy ktoś z Was bierze Metocard wieczorem? Zastanawiam się, czy to dobry pomysł, bo czasami mam w nocy trochę kołatania serca i pomyślałem, że może lek wzięty przed snem lepiej by to kontrolował. Z drugiej strony trochę się boję, czy nie będzie mi za bardzo zwalniał tętna w nocy.
Jak to wygląda u Was w praktyce? O której godzinie bierzecie Metocard i czy zauważyliście jakąś różnicę między braniem rano a wieczorem?
Ja biorę Metocard wieczorem już od kilku lat i u mnie to się akurat bardzo dobrze sprawdza. Na początku brałam rano, ale miałam wtedy wrażenie, że w pracy jestem jakaś taka przytłumiona i zmęczona. Po konsultacji zmieniłam porę na wieczór i było dużo lepiej.
U mnie problemem było głównie kołatanie serca w nocy. Budziłam się czasem nad ranem z uczuciem, jakby serce biło za szybko. Odkąd biorę tabletkę po kolacji, praktycznie przestałam to odczuwać. Śpię spokojniej i mam wrażenie, że serce jest bardziej „wyrównane”.
Na początku trochę się bałam, że jak wezmę lek wieczorem to będę miała bardzo wolne tętno w nocy, ale u mnie nic takiego się nie wydarzyło. Zresztą mój mąż też bierze beta-blokery (nie dokładnie Metocard, ale coś podobnego) i też bierze je wieczorem, bo wtedy najlepiej mu kontrolują ciśnienie.
Z mojej perspektywy wszystko zależy od organizmu. Ja np. zauważyłam, że wieczorne branie Metocardu działa na mnie bardziej uspokajająco i pomaga mi zasnąć.
Ja z kolei miałem odwrotną historię. Na początku brałem Metocard wieczorem, bo tak mi się wydawało wygodniej – po prostu razem z innymi tabletkami przed snem. Ale po jakimś czasie zacząłem zauważać, że trochę gorzej śpię.
Nie wiem czy to był bezpośrednio lek, ale miałem dziwne sny i czasem budziłem się w nocy. Do tego rano czułem się taki trochę „spowolniony”. Później zmieniłem porę na rano i było lepiej.
Natomiast jeśli chodzi o samo działanie na ciśnienie to u mnie Metocard działa dobrze niezależnie od pory dnia. Ciśnienie miałem wcześniej około 150/95, a teraz zwykle w granicach 125–130. Serce też przestało mi tak walić przy stresie.
Mój brat też bierze Metocard i u niego jest odwrotnie niż u mnie – bierze wieczorem i mówi, że wtedy najlepiej działa. Dlatego wydaje mi się, że tutaj dużo zależy od organizmu i tego, jak reaguje na lek. Jednym bardziej pasuje rano, innym wieczorem.