Metocard przed czy po jedzeniu?

Metocard najlepiej przyjmować w trakcie posiłku lub bezpośrednio po jedzeniu. Dzięki temu lek wchłania się stabilniej i rzadziej powoduje działania niepożądane ze strony żołądka..

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/metocard/czy-metocard-uspokaja/

Mam pytanie do osób, które biorą Metocard. Lekarz przepisał mi go niedawno na nadciśnienie i trochę przyspieszone tętno. W ulotce niby coś jest napisane, ale wiadomo jak to jest – człowiek czyta i dalej nie ma pewności.

Powiedzcie mi proszę z własnego doświadczenia – czy Metocard bierzecie przed jedzeniem czy raczej po posiłku? Ja raz wzięłam rano na pusty żołądek i miałam lekkie zawroty głowy, więc zaczęłam się zastanawiać czy to przez to.

Jak to u Was wygląda? Czy ma znaczenie czy lek jest brany do śniadania, po śniadaniu czy zupełnie na pusty żołądek? Chętnie poczytam Wasze doświadczenia, bo dopiero zaczynam leczenie i trochę się wszystkiego uczę.

U mnie lekarz od razu powiedział, żeby brać Metocard po jedzeniu, najlepiej przy śniadaniu. Na początku raz wzięłam tabletkę na pusty żołądek, bo się spieszyłam do pracy i powiem szczerze, że nie było to przyjemne. Miałam lekki zawrót głowy i takie dziwne uczucie osłabienia.

Od tamtej pory zawsze biorę lek po śniadaniu i jest dużo lepiej. Ciśnienie mi się uspokoiło, tętno też. Ja akurat mam tak, że jak coś biorę na pusty żołądek to zawsze gorzej to znoszę.

Moja mama też bierze Metocard od kilku lat i mówiła dokładnie to samo – zawsze po jedzeniu, bo wtedy organizm lepiej to toleruje. Ona bierze rano do kanapki i w zasadzie już weszło jej to w nawyk.

Na początku brałem Metocard rano przed śniadaniem, bo tak mi się po prostu złożyło z innymi lekami. Niby działał, ale czułem się trochę dziwnie – takie lekkie osłabienie i zimne ręce.

Po jakimś czasie zapytałem znajomego, który też bierze beta-blokery i powiedział mi, że lepiej brać je razem z jedzeniem. Spróbowałem więc brać tabletkę po śniadaniu i faktycznie było dużo lepiej.

Teraz mam taką rutynę, że wstaję, jem śniadanie i dopiero potem biorę Metocard. Ciśnienie mam w miarę stabilne, a ja czuję się normalnie. Z tego co widzę po rodzinie, bo mój tata też bierze podobne leki na serce, to każdy trochę musi znaleźć swój sposób i porę, która najlepiej pasuje do organizmu.