Czy Metocard obniża ciśnienie?

Metocard obniża ciśnienie tętnicze. Działa poprzez blokowanie receptorów beta w sercu, co spowalnia tętno, zmniejsza obciążenie serca i prowadzi do obniżenia wartości ciśnienia krwi.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/metocard/czy-metocard-zk-obniza-cisnienie/

Mam pytanie do osób, które biorą Metocard. Lekarz przepisał mi go na kołatanie serca i trochę podwyższone ciśnienie. Do tej pory brałam tylko sporadycznie jakieś tabletki na uspokojenie serca, ale nigdy nic takiego na stałe. Trochę poczytałam w internecie i widzę, że to niby lek na serce i nadciśnienie.

Powiedzcie mi proszę z własnego doświadczenia – czy Metocard faktycznie obniża ciśnienie? Bo u mnie czasem jest tak, że mam 150/95 jak się zdenerwuję albo zmęczę, a czasem normalne. Trochę się boję, żeby mi nie spadło za bardzo.

Jak to u Was wyglądało na początku? Czy czuliście się słabiej, mieliście wolniejsze tętno albo zawroty głowy? I po jakim czasie zauważyliście poprawę? Chętnie poczytam Wasze doświadczenia, bo trochę się stresuję zaczynając nowy lek.

Metocard biorę już prawie 2 lata. U mnie historia była taka, że nagle zaczęłam mieć dziwne kołatania serca i wysokie ciśnienie. Myślałam, że to stres w pracy, bo dużo się wtedy działo. Poszłam do lekarza rodzinnego, zmierzył mi ciśnienie i wyszło coś około 160/100, więc wysłał mnie jeszcze na EKG i dał właśnie Metocard.

Na początku trochę się wystraszyłam, bo przeczytałam w ulotce, że to lek na serce i pomyślałam, że już ze mną tak źle. Ale po kilku dniach zauważyłam, że serce zaczęło bić spokojniej, takie kołatanie jakby zniknęło. No i faktycznie ciśnienie też mi spadło – wcześniej miałam często ponad 150, a po jakimś czasie było bliżej 120–130.

Pierwsze dni były dziwne, nie ukrywam. Czułam się trochę jakbym była zmęczona, takie lekkie osłabienie i zimne ręce. Ale u mnie to minęło po tygodniu czy dwóch. Teraz biorę lek rano i w zasadzie nawet o nim nie myślę.

Moja mama też bierze coś podobnego na serce i mówiła, że to normalne, bo te leki zwalniają pracę serca i przez to obniżają ciśnienie. U mnie akurat bardzo pomogło, bo wcześniej byłam ciągle zdenerwowana i serce waliło jak młot.

U mnie Metocard pojawił się trochę przez przypadek. Poszedłem na badania do pracy i pielęgniarka trzy razy mierzyła mi ciśnienie, bo nie mogła uwierzyć w wynik. Wyszło 170 z kawałkiem na górze. W domu niby było trochę niższe, ale nadal wysokie.

Lekarz dał mi Metocard głównie na tętno i ciśnienie, bo miałem też szybki puls, często ponad 90 nawet jak siedziałem. Po kilku dniach zauważyłem jedną rzecz – serce zaczęło bić wolniej, czasem nawet 60 kilka uderzeń i było takie spokojniejsze.

Jeśli chodzi o ciśnienie to też spadło, ale nie od razu. Na początku było różnie, raz 140, raz 135. Dopiero po paru tygodniach zaczęło się trzymać w okolicach 125–130. Więc z mojego doświadczenia tak – Metocard obniża ciśnienie, tylko czasem potrzeba trochę czasu żeby organizm się przyzwyczaił.

Z minusów powiem tylko tyle, że na początku byłem bardziej senny i jak wstawałem szybko z łóżka to miałem lekkie zawroty głowy. Teraz już w ogóle tego nie mam. Znam też dwie osoby z pracy, które biorą podobne leki na serce i mówią dokładnie to samo – ciśnienie spada, ale na początku organizm musi się przyzwyczaić.