Czy mogę stosować Heparegen i kawę?

Heparegen można przyjmować przy jednoczesnym piciu kawy – nie jest znana bezpośrednia interakcja, przez którą kofeina neutralizowałaby działanie leku albo zwiększała jego toksyczność

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/heparegen/heparegen-a-kawa/

Od około dwóch tygodni biorę Heparegen z powodu podwyższonych prób wątrobowych po dłuższym leczeniu antybiotykami. Poranną dawkę przyjmuję przed śniadaniem, ale praktycznie zawsze zaczynam dzień od mocnej kawy.

Czy kawa może osłabiać działanie Heparegenu albo pogarszać jego wchłanianie? Lepiej najpierw wziąć tabletkę i wypić kawę dopiero po śniadaniu, czy wystarczy zachować kilkanaście minut odstępu? Nie chciałabym rezygnować z kawy, ale też nie chcę, żeby leczenie niepotrzebnie traciło sens.

Też biorę Heparegen 100 mg i wrzucam zdjęcie swojego opakowania, żeby było wiadomo, że chodzi o dokładnie ten sam lek. Ja przyjmuję tabletkę mniej więcej 10–15 minut przed śniadaniem, zawsze popijam ją wodą, a kawę piję już podczas jedzenia albo chwilę po nim.

Na początku wypijałam kawę od razu po tabletce, jeszcze na pusty żołądek, i czasami robiło mi się lekko niedobrze. Nie wiem, czy było to po Heparegenie, czy po samej kawie, ale po przeniesieniu kawy na czas po śniadaniu problem zniknął. Z kawy całkowicie nie rezygnowałam, a wyniki stopniowo się poprawiały, chociaż jednocześnie zmieniłam też dietę.

Nie ma opisanej konkretnej interakcji pomiędzy Heparegenem a kawą, przez którą kofeina miałaby neutralizować działanie leku. Ważniejsze jest to, że zgodnie z ulotką Heparegen powinno się przyjmować przed posiłkiem. Samą tabletkę najlepiej popijać zwykłą wodą, a nie kawą.

Nie trzeba robić godzinnej czy kilkugodzinnej przerwy. Kawę można wypić później, najlepiej ze śniadaniem lub po nim. Jeżeli ktoś dobrze toleruje kawę na pusty żołądek, wypicie jej niedługo po tabletce raczej nie powinno być problemem, ale przy nudnościach, zgadze albo bólu brzucha bezpieczniejszą i zwyczajnie przyjemniejszą opcją będzie kawa dopiero po jedzeniu.