Przed czy po jedzeniu Heparegen?

Heparegen należy przyjmować przed posiłkiem.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/heparegen/przed-czy-po-jedzeniu-heparegen

Ostatnio zaczęłam brać Heparegen, bo miałam problemy z wątrobą po antybiotykach i ogólnie czuję się, jakby moja wątroba protestowała przeciwko mojemu stylowi życia… W ulotce piszą, że trzeba brać przed jedzeniem, ale czy ktoś z Was próbował brać po posiłku? Czasem mam tak, że jak wezmę tabletkę na pusty żołądek, to czuję dziwne burczenie w brzuchu albo lekki niesmak. Czy ktoś miał podobnie? A może to tylko moja wyobraźnia? Jakie macie doświadczenia?

Też zacząłem brać Heparegen, bo moja wątroba chyba się obraziła po latach jedzenia wszystkiego, co tłuste i smażone. Jak wziąłem go pierwszy raz przed jedzeniem, to czułem się trochę dziwnie – nie ból, ale takie wrażenie, jakby mi się nagle wszystko w żołądku zaczęło ruszać. Więc zacząłem eksperymentować.

Najpierw próbowałem po jedzeniu – i od razu czułem, że działa jakoś słabiej, albo to tylko moja psychika. Potem zacząłem brać go na pół godziny przed posiłkiem, popijając letnią wodą. I powiem Ci – to była najlepsza opcja! Żadnego burczenia, żadnych dziwnych uczuć, a czułem się jak człowiek. Może spróbuj tak?

A swoją drogą – jeśli ktoś jeszcze powie mi, że “wątroba nie boli”, to zapraszam do mojej :laughing:

Mogłem jeść kebaba na śniadanie, popijać kawą i nie czułem absolutnie nic. A potem nagle – bach! – wyniki wątrobowe z kosmosu. Więc oczywiście pani doktor mówi mi: “Proszę brać Heparegen”. No dobra, kupiłem, czytam ulotkę – “przed jedzeniem”. No i tutaj zaczęły się schody, bo jak wziąłem to rano na pusty żołądek, to miałem wrażenie, że mój organizm mówi do mnie: “Ej, stary, co Ty mi tu wrzucasz?!”

Zrobiłem podejście numer dwa – wziąłem po śniadaniu. I powiem Ci – nie polecam. Czułem się, jakby ten lek chciał się przebić przez owsiankę i nie miał jak. Zero efektu, albo ja sobie wkręcam. Więc wróciłem do wersji “przed jedzeniem”, ale popijam go czymś ciepłym (np. herbatą) i działa jak złoto.

Wniosek? Wątroba nie wybacza, ale Heparegen trochę pomaga. Tylko trzeba go brać jak należy.

Sama mam dokładnie ten sam Heparegen 100 mg, dlatego wrzucam zdjęcie swojego opakowania i fragment ulotki. W ulotce jest to napisane dość jednoznacznie: „Heparegen należy przyjmować przed posiłkiem”. Nie podano jednak, że musi to być dokładnie 15, 30 czy 60 minut wcześniej.

Ja biorę tabletkę po prostu kilka–kilkanaście minut przed jedzeniem i popijam wodą. Nie odmierzam czasu ze stoperem. Jeżeli komuś zdarzyło się przyjąć lek w trakcie albo już po posiłku, nie oznacza to, że tabletka w ogóle nie zadziałała. Nie należy wtedy brać kolejnej „dla poprawki” – następną dawkę wystarczy przyjąć przed kolejnym przewidzianym posiłkiem.

Nie sugerowałabym się też samym burczeniem w brzuchu, uczuciem głodu czy wrażeniem, że po jedzeniu lek „działa słabiej”. Heparegen nie jest lekiem, którego działanie powinno się wyraźnie poczuć chwilę po połknięciu. Ma wspomagać pracę wątroby, więc skuteczności nie da się ocenić po tym, co dzieje się w żołądku po jednej tabletce.