Nie, Heparegen nie powoduje bezpośrednio utraty wagi.
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/heparegen/czy-po-heparegen-sie-chudnie
Nie, Heparegen nie powoduje bezpośrednio utraty wagi.
Przeczytałam już kilka wątków, ale wciąż nie mogę znaleźć jasnej odpowiedzi. Czy ktoś zauważył spadek wagi po Heparegen? Biorę go od miesiąca i mam wrażenie, że moja waga trochę drgnęła w dół, ale nie jestem pewna, czy to zasługa leku, czy po prostu tak się złożyło. Macie jakieś doświadczenia w tej kwestii? Będę wdzięczna za każdy komentarz, bo zaczynam się zastanawiać, czy to nie tylko moja wyobraźnia.
Brałam Heparegen przez trzy miesiące, bo miałam dość ciężki okres w życiu i moje samopoczucie bardzo kuleło. Szczerze mówiąc, waga mi się nie zmieniła ani o kilogram. Za to zauważyłam, że przestałam mieć ciągle wzdęcia, więc czułam się trochę lżej. Może przez to sprawiało mi się wrażenie, że waga spada, ale finalnie liczby na wadze pozostały takie same. Mimo wszystko czułam się lepiej, a w końcu to też ma znaczenie.
Ja miałem odrobinę inny przypadek – zaczynałem przyjmować Heparegen, kiedy równocześnie przechodziłem na zdrowszą dietę. Nie ukrywam, wcześniej żywiłem się dość byle jak i waga niebezpiecznie rosła. Wprowadzając więcej warzyw, ograniczając fast foody i do tego zażywając ten środek, zrzuciłem około 3 kg w ciągu trzech tygodni. Nie jestem pewien, czy sam Heparegen coś tu dodał, czy może moja determinacja w walce z pizzą i burgerami się opłaciła. Tak czy siak, kilometry spacerów i więcej ruchu pewnie odegrały kluczową rolę
Od około pięciu tygodni biorę Heparegen, bo w USG wyszło mi stłuszczenie wątroby. Wrzucam zdjęcie opakowań, żeby było wiadomo, o który dokładnie lek chodzi, oraz screen z aplikacji do zapisywania wagi. Przez te pięć tygodni zeszłam z 78,6 do 74,8 kg, czyli schudłam 3,8 kg, chociaż wcale nie zaczynałam tej kuracji z myślą o odchudzaniu.
Trochę zmieniłam jedzenie i całkowicie odstawiłam alkohol, więc wiadomo, że to również mogło mieć wpływ. Z drugiej strony od kiedy biorę Heparegen, mam wyraźnie mniejszy apetyt, czasami pojawiają się też lekkie nudności i przez to jem mniejsze porcje.
Czy ktoś miał podobnie podczas stosowania Heparegenu? Zastanawiam się, czy ten spadek wagi to głównie efekt zmiany diety i odstawienia alkoholu, czy sam lek również mógł się do tego w jakiś sposób przyczynić.
U mnie też waga zaczęła spadać po rozpoczęciu leczenia, ale raczej nie przez sam Heparegen. Po rozpoznaniu stłuszczenia odstawiłem piwo, słodycze i tłuste jedzenie, więc nagle zniknęło sporo dodatkowych kalorii. Brałem Heparegen przez kilka miesięcy i traktowałem go bardziej jako wsparcie dla wątroby niż środek powodujący chudnięcie.
Ja na początku miałam po Heparegenie lekkie nudności i jadłam dużo mniejsze porcje. W ciągu miesiąca schudłam kilka kilogramów, ale gdy żołądek się uspokoił i apetyt wrócił, waga przestała spadać. Podejrzewam więc, że nie schudłam bezpośrednio przez lek, tylko dlatego, że przez pewien czas po prostu mniej jadłam.
Przyjmowałem Heparegen przez trzy miesiące i nie zauważyłem, żeby sam wpływał na wagę. Utrata masy ciała nie jest jego typowym działaniem, chociaż nudności mogą pośrednio zmniejszyć apetyt. Jeśli waga dalej szybko spada mimo normalnego jedzenia, nie zakładałbym od razu, że to przez Heparegen, bo przyczyna może być związana z wątrobą, poziomem cukru, tarczycą albo innymi stosowanymi lekami.