Czy Mounjaro jest na lipodemie?

Mounjaro, zawierający substancję czynną tirzepatyd, jest lekiem stosowanym w leczeniu dorosłych z niedostatecznie kontrolowaną cukrzycą typu 2 oraz w kontroli masy ciała u osób z otyłością lub nadwagą. Jego działanie polega na jednoczesnej aktywacji receptorów GIP i GLP-1, co prowadzi do poprawy kontroli glikemii oraz redukcji masy ciała.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/mounjaro/czy-mounjaro-jest-na-lipodemie

Hej wszystkim! Mam pytanie do osób, które stosują lub stosowały Mounjaro – szczególnie w kontekście lipodemii. Czy zauważyłyście, że lek wpływa także na zmniejszenie tej specyficznej, chorej tkanki tłuszczowej, która pojawia się przy lipodemii? Wiem, że Mounjaro nie jest oficjalnie dedykowane do leczenia tej choroby, ale z uwagi na jego działanie wspomagające utratę wagi i redukcję tkanki tłuszczowej, zastanawiam się, czy ktoś z Was zauważył efekty w tych trudnych obszarach, jak nogi czy biodra.

U mnie lekarz zalecił Mounjaro z innych powodów zdrowotnych, ale ten temat bardzo mnie ciekawi, bo niestety nie potrafił jednoznacznie odpowiedzieć, czy lek może przynieść korzyści również w tym zakresie. Może któraś z Was ma jakieś doświadczenia i podzieli się swoimi spostrzeżeniami? Każda wskazówka czy uwaga będzie dla mnie bardzo pomocna! :slightly_smiling_face:

U mnie stosowanie Mounjaro trwa już dwa miesiące. Efekty? Na wadze spadek 10 kg, a nogi zauważalnie szczuplejsze – spodnie mniejsze o półtora rozmiaru. Zaczynałam od 4 dawek po 2,5 mg, potem miałam 4 dawki po 5 mg. Jestem bardzo zadowolona, choć to oczywiście dopiero początek!