Czy można brać Remirta Oro na sen?

Remirta ORO jest często stosowana właśnie ze względu na poprawę snu, zwłaszcza u osób, u których bezsenność współwystępuje z obniżonym nastrojem, lękiem lub depresją.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/remirta-oro/czy-mozna-brac-remirta-oro-na-sen/

Czy można brać Remirta ORO na sen? Lekarka zapisała mi ją niby na depresję, ale ja głównie nie śpię i zastanawiam się, czy to faktycznie pomaga na zasypianie. Ktoś brał i może się podzielić, jak to wygląda w praktyce? Czy to usypia od razu, czy dopiero po jakimś czasie? No i czy człowiek potem chodzi cały dzień jak zombie?

Brałam Remirtę ORO głównie właśnie na sen, bo u mnie problem był taki, że oczy się zamykały, a głowa pracowała jak radio. Pierwsze dni to powiem szczerze – padłam jak mucha :sweat_smile: Zasypiałam szybciej niż kiedykolwiek, a wcześniej potrafiłam się przewracać do 3 w nocy. Rano byłam trochę zamulona, ale po tygodniu organizm się przyzwyczaił. Teraz śpię normalnie, nie wybudzam się co chwilę i nie mam już tego napięcia wieczorem. Znam też dwie osoby, które brały Remirtę stricte na depresję, a największym plusem był właśnie sen. Więc z mojego doświadczenia – tak, na sen działa i to całkiem solidnie.

U mnie historia trochę inna, bo Remirta ORO weszła po długim okresie stresu i bezsenności. Nie spałem praktycznie wcale, byłem wykończony. Po pierwszej tabletce myślałem, że ktoś mi odciął prąd :grinning_face_with_smiling_eyes: Sen przyszedł sam, bez kombinowania, bez liczenia owiec. Na początku faktycznie byłem senny w dzień i miałem większy apetyt, ale szczerze – wolałem to niż nieprzespane noce. Kolega z pracy też brał i mówił to samo: na sen super, na nastrój wolniej, ale stabilnie. Więc nawet jeśli ktoś bierze Remirtę nie tylko na depresję, to efekt nasenny jest bardzo odczuwalny, przynajmniej z tego co widzę po sobie i po ludziach wokół.