Opinie Remirta ORO

Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem Remirta ORO w leczeniu depresji lub zaburzeń nastroju? Czy zauważyliście poprawę samopoczucia, jakości snu albo zmniejszenie napięcia i lęku po rozpoczęciu terapii? Po jakim czasie pojawiły się pierwsze odczuwalne efekty działania leku? Jestem też ciekawa/ciekawy, czy Remirta ORO pomogła Wam przy problemach z bezsennością i nocnym wybudzaniem. Jakie skutki uboczne pojawiły się w trakcie leczenia, na przykład senność w ciągu dnia, zwiększony apetyt, przyrost masy ciała, zawroty głowy, suchość w ustach lub uczucie „zamulenia”? Czy działania niepożądane były silne na początku i z czasem ustąpiły? Wasze doświadczenia mogą być bardzo pomocne dla osób, które rozważają rozpoczęcie terapii Remirta ORO albo już ją zaczęły i zastanawiają się, czego się spodziewać.

• Bardzo dobrze
  • Przeciętnie
  • Słabo
0 głosujących

Na początku Remirta ORO była dla mnie dość trudna do ogarnięcia. Startowałam od 30 mg, do tego brałam jeszcze sertralinę 50 mg i przez pierwsze dni czułam się strasznie roztrzęsiona, taka nerwowa, jakby organizm nie wiedział, co się dzieje. Musiałam dać sobie chwilę, żeby się do tego przyzwyczaić, bo początki były średnie i miałam momenty zwątpienia. Z czasem jednak sytuacja się uspokoiła. Obecnie jestem na 45 mg Remirta ORO dziennie, nadal w połączeniu z 50 mg sertraliny, i czuję się w miarę okej. Największą różnicę widzę zdecydowanie w śnie. Biorę lek wieczorem i naprawdę pomaga mi się wyciszyć oraz zasnąć bez kombinowania i przewracania się godzinami w łóżku. Jeśli ktoś się zastanawia, kiedy brać Remirtę ORO, to z mojego doświadczenia najlepiej właśnie na noc. U mnie działa cuda na sen – zasypiam spokojnie i śpię znacznie lepiej niż wcześniej. Początki mogą być różne, ale jeśli organizm się przyzwyczai, efekt potrafi być naprawdę bardzo dobry.

Remirta ORO okazała się dla mnie dosłownie ratunkiem życia. NAPRAWDĘ ratunkiem. Przez długi czas zmagałam się z potężnym lękiem i atakami paniki praktycznie przez cały dzień, a do tego doszła przewlekła bezsenność i nocne ataki paniki, które potrafiły mnie wybudzać w środku nocy w totalnym przerażeniu. Żyłam w ciągłym napięciu, strachu i poczuciu, że nigdy nie jest „bezpiecznie”.

Dopiero Remirta ORO coś realnie zmieniła. Ten lek dosłownie przywrócił mi normalność, którą znałam sprzed choroby. Zniknęło ciągłe uczucie zagrożenia, ten wewnętrzny ścisk i panika, która wcześniej towarzyszyła mi niemal bez przerwy. Nocne ataki paniki całkowicie ustąpiły, a sen w końcu stał się spokojny, głęboki i regenerujący. Po raz pierwszy od bardzo dawna zaczęłam normalnie przesypiać noce.

Jeśli mam być szczera, jedynym minusem, jaki zauważyłam, jest zwiększony apetyt i niewielki przyrost masy ciała. Ale w moim przypadku to naprawdę drobiazg w porównaniu z tym, co ten lek mi dał. Przy moich problemach psychicznych korzyści zdecydowanie przewyższają skutki uboczne. Mam współistniejące zaburzenie schizoafektywne, CPTSD, depresję i zaburzenia paniczne, a mimo to mogę powiedzieć z ręką na sercu, że Remirta ORO przyniosła mi większą ulgę niż jakikolwiek inny lek, który stosowałam.

U mnie walka z depresją trwała około 18 miesięcy, z lepszymi i gorszymi okresami. Raz było w miarę okej, a potem znowu spadek nastroju, brak sił i takie poczucie, że wszystko mnie przerasta. Kiedy zaczęłam brać Remirta ORO, dość szybko zauważyłam pozytywne efekty – nie jakieś spektakularne „wow” z dnia na dzień, ale realną ulgę. Lek naprawdę pomaga mi przechodzić przez te gorsze momenty, kiedy psychicznie jest ciężko i trudno się pozbierać.

Szczerze mówiąc, jestem zaskoczona, jak dobrze to działa, bo przez całe życie byłam raczej sceptycznie nastawiona do antydepresantów. Zawsze mówiłam, że to nie dla mnie, że dam sobie radę sama i że „to nie takie leki”. A jednak Remirta ORO udowodniła mi, że się myliłam. Dzięki niej mam więcej stabilności, mniej czarnych myśli i łatwiej mi funkcjonować na co dzień. Teraz mogę powiedzieć jedno – bardzo się cieszę, że dałam temu lekowi szansę i że zostałam pozytywnie zaskoczona.

U mnie Remirta ORO pojawiła się po dość mocnym nawrocie depresji i lęku, pierwszym od prawie 10 lat względnego spokoju. Wcześniej dobrze działała na mnie sertralina, ale tym razem objawy były zupełnie inne i dużo cięższe. Lęk był tak silny, że praktycznie przestałam jeść i prawie w ogóle nie spałam. W kilka tygodni schudłam około 4 kg, byłam kompletnie wykończona, ciągle płakałam i nie miałam siły normalnie funkcjonować, a do tego byłam tak niewyspana, że bałam się nawet prowadzić samochód.

Próbowałam różnych rzeczy, żeby się przespać – zopiclon, leki przeciwhistaminowe, tramadol, diazepam – i nic nie działało. Z tabletkami udawało się przespać może 3–4 godziny, i to z przerwami. Dopiero po włączeniu Remirta ORO w dawce 15 mg wydarzyło się coś, czego kompletnie się nie spodziewałam. Pierwszej nocy przespałam ponad 12 godzin ciągłego, głębokiego snu, bez wybudzeń. Od tamtej pory sen jest naprawdę dobry i stabilny.

Lęk zaczął się u mnie zmniejszać po około 2 tygodniach. Po 8 tygodniach nadal nie zniknął całkowicie, ale jest dużo bardziej do ogarnięcia, nie paraliżuje mnie tak jak wcześniej. Planuję zwiększenie dawki do 30 mg, licząc na dalszą poprawę i na to, że uda mi się też odzyskać wagę, którą straciłam przez stres i brak apetytu.

Remirta ORO naprawdę zmieniła moje życie na lepsze. Po wielu miesiącach walki z silnymi stanami lękowymi, depresją i wyniszczającymi objawami psychosomatycznymi – głównie ciągłymi nudnościami ze stresu – to był pierwszy lek, który faktycznie zadziałał. Wcześniej próbowałam kilku innych antydepresantów, m.in. amitryptyliny i tianeptyny (Tianeurax), ale niestety u mnie kompletnie się nie sprawdziły. Jedyną rzeczą, która dawała mi chwilową ulgę, był diazepam, ale miałam świadomość, że to nie jest rozwiązanie na dłuższą metę.

Po włączeniu Remirta ORO różnica była odczuwalna naprawdę szybko. Już w pierwszych dniach zauważyłam, że napięcie w ciele zaczęło puszczać, a żołądek w końcu się uspokoił. Przestałam budzić się z uczuciem ścisku i mdłości, które wcześniej towarzyszyły mi praktycznie codziennie. Sen stał się głębszy i bardziej regenerujący, a wraz z nim powoli wracała energia do normalnego funkcjonowania.

Najważniejsze było dla mnie to, że lęk przestał rządzić moim dniem, a nastrój stopniowo się stabilizował. Po raz pierwszy od bardzo dawna poczułam, że mam realną szansę wyjść na prostą, a nie tylko „przetrwać” kolejny dzień. Oczywiście nie był to cud z dnia na dzień, ale w porównaniu do wcześniejszych prób leczenia różnica była ogromna. Dla mnie Remirta ORO okazała się lekiem, który w końcu trafił w sedno problemu.

Na początku Remirta ORO bardzo pomogła mi ze snem – zasypiałam szybko i wreszcie przesypiałam noce bez ciągłego przewracania się z boku na bok. Niestety po kilku tygodniach stosowania dawki 30 mg pojawił się u mnie silny zespół niespokojnych nóg. Zaczęłam odczuwać nieprzyjemny przymus poruszania nogami i nie byłam w stanie leżeć spokojnie w łóżku. Przez to sen, który na początku był dużym plusem leku, stał się znowu problematyczny i trudniej było mi zasnąć tak jak na początku terapii.