Czy można łączyć Neurovit z magnezem?

Tak, można łączyć Neurovit z magnezem, ponieważ nie ma znanych negatywnych interakcji pomiędzy tymi substancjami. W rzeczywistości, łączenie witamin z grupy B zawartych w Neurovicie z magnezem może przynieść dodatkowe korzyści zdrowotne.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/neurovit/czy-mozna-laczyc-neurovit-z-magnezem

Biorę od niedawna Neurovit, bo neurolog przepisał mi go na regenerację nerwów (mam neuropatię po przebytym półpaścu). Zastanawiam się, czy mogę jednocześnie suplementować magnez, bo czytałam, że to też pomaga na układ nerwowy. Czy ktoś z Was łączył te dwa suplementy? Nie chciałabym zrobić sobie krzywdy albo żeby jeden lek osłabiał działanie drugiego. Jakie macie doświadczenia?

@maja281 Twoje pytanie od razu przypomniało mi o moich doświadczeniach. Też miałam przepisanego Neurovita, ponieważ cierpiałam na przewlekłe bóle nerwowe po operacji kręgosłupa. W tym samym czasie brałam również magnez, bo miałam skurcze mięśni, zwłaszcza w nocy – najprawdopodobniej z powodu stresu i zmęczenia. Początkowo miałam te same wątpliwości co Ty, bo przecież nikt nie chce ryzykować, że leki zaczną na siebie jakoś negatywnie oddziaływać.

Zapytałam mojego lekarza, a on wyjaśnił mi, że nie ma przeciwwskazań do łączenia Neurovitu z magnezem. Powiedział, że te dwa suplementy działają na różne mechanizmy w organizmie. Neurovit dostarcza wysokich dawek witamin z grupy B, które wspomagają regenerację nerwów i procesy metaboliczne, a magnez pomaga w rozluźnianiu mięśni i stabilizuje układ nerwowy. Jedyna uwaga, jaką dostałam, to żeby brać je w różnych porach dnia, żeby nie obciążać organizmu dawką suplementów naraz i żeby witaminy z grupy B lepiej się wchłaniały.

Z mojego doświadczenia mogę Ci powiedzieć, że ta kombinacja naprawdę mi pomogła. Połączenie Neurovitu i magnezu sprawiło, że bóle nerwowe stały się mniej dokuczliwe, a skurcze niemal całkowicie ustąpiły po kilku tygodniach. Zaczęłam nawet czuć się bardziej wypoczęta, może dlatego, że witaminy z grupy B i magnez razem wpłynęły na jakość mojego snu.

Oczywiście, pamiętaj, że każdy organizm jest inny. Jeśli masz jakieś wątpliwości, zawsze możesz skonsultować to z lekarzem lub farmaceutą. Aha, i jeszcze jedna rzecz – unikaj kawy i alkoholu, bo mogą one utrudniać wchłanianie magnezu i witaminy B1. Powodzenia i daj znać, jak sobie radzisz z tym połączeniem!