Czy stosując Neurovit można pić alkohol?

Nie zaleca się spożywania alkoholu podczas stosowania Neurovit.

Alkohol może negatywnie wpływać na skuteczność Neurovit oraz zwiększać ryzyko wystąpienia działań niepożądanych. Neurovit to suplement diety zawierający witaminy z grupy B, magnez i inne składniki wspierające układ nerwowy. Spożywanie alkoholu podczas suplementacji może zakłócać metabolizm tych składników, co może osłabić ich pozytywne działanie.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/neurovit/czy-stosujac-neurovit-mozna-pic-alkohol

Od kilku miesięcy borykam się z nerwicą i zdecydowałem się na suplementację Neurovit, ponieważ słyszałem, że może pomóc w stabilizacji nastroju i redukcji stresu. Ostatnio jednak zdarza mi się spotykać z przyjaciółmi na wieczorne spotkania przy kieliszku wina. Zastanawiam się, czy łączenie Neurovit z alkoholem jest bezpieczne? Czy może to osłabić efekt suplementu lub wywołać jakieś niepożądane skutki? Będę wdzięczny za wszelkie rady i doświadczenia.

@Magda1 Miałem podobny problem, tylko u mnie drętwiały nogi i stopy – okropne uczucie, jakby ktoś zakładał na nie ciasne skarpety. Lekarz zdiagnozował niedobory witamin z grupy B, stąd Neurovit. Jeśli chodzi o alkohol, pamiętam, że miałem to samo pytanie co Ty. Nie jestem osobą, która często pije, ale raz na jakiś czas lubię napić się piwa czy lampki wina do kolacji.

Z moich doświadczeń wynika, że picie małych ilości alkoholu nie wpłynęło jakoś dramatycznie na działanie leku, ale zauważyłem, że po większej ilości (zdarzyło mi się wypić trochę za dużo na urodzinach kolegi) następnego dnia moje objawy drętwienia były bardziej dokuczliwe. Może to przypadek, ale lekarz później tłumaczył mi, że alkohol zaburza wchłanianie witamin, więc w sumie to ma sens.

Z perspektywy czasu uważam, że warto ograniczyć alkohol, przynajmniej na czas kuracji. Chyba nikt z nas nie bierze Neurovitu dla przyjemności – to raczej konieczność. Więc po co wydłużać czas leczenia? Teraz, kiedy kończę kurację, pozwalam sobie na więcej, ale wtedy byłem ostrożniejszy.

Na marginesie, polecam też przyjrzeć się diecie – ja odkryłem, że brakowało mi witamin głównie przez złe nawyki żywieniowe. Teraz jem więcej produktów bogatych w witaminy B, jak jajka, ryby i orzechy, i zauważam dużą poprawę.