Czy Neurovit działa przeciwbólowo?

Tak, Neurovit może działać przeciwbólowo, choć nie jest to jego główne zastosowanie. Preparat zawiera witaminy z grupy B, które mają pozytywny wpływ na układ nerwowy i biorą udział w różnych procesach w organizmie. W przypadku niektórych schorzeń nerwów obwodowych, takich jak neuropatie czy neuralgie, właściwości witamin z grupy B mogą przyczynić się do zmniejszenia bólu.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/neurovit/czy-neurovit-dziala-przeciwbolowo

Zaczęłam stosować Neurovit, bo lekarz zalecił mi go na bóle neuropatyczne w dłoniach, które pojawiły się po latach pracy przy komputerze. Zastanawiam się jednak, czy Neurovit działa typowo przeciwbólowo, czy bardziej wspiera regenerację nerwów i przez to ból stopniowo ustępuje. Jak to wygląda u Was? Czy od razu poczuliście ulgę, czy trzeba było czekać na efekty? Będę wdzięczna za każdą odpowiedź!

Mam za sobą prawie trzy miesiące stosowania Neurovitu, więc chętnie podzielę się moimi doświadczeniami. Dostałam go od neurologa z powodu bólu i mrowienia w stopach, które zaczęły mi dokuczać po przebytym zapaleniu nerwów. Na początku myślałam, że to lek typowo przeciwbólowy i że ból ustąpi od razu, jak po ibuprofenie czy paracetamolu. Niestety, to tak nie działa.

Neurovit przede wszystkim dostarcza wysokich dawek witamin z grupy B, które wspierają regenerację nerwów. Lekarz wyjaśnił mi, że nerwy uszkodzone przez zapalenie potrzebują czasu, żeby się odbudować, a witaminy B1, B6 i B12 przyspieszają ten proces. W moim przypadku poprawa przyszła dopiero po około dwóch tygodniach regularnego stosowania. Z dnia na dzień ból był coraz mniejszy, a po miesiącu praktycznie zapomniałam, że miałam jakiekolwiek problemy.

Oczywiście, muszę zaznaczyć, że to nie był efekt natychmiastowy. Przez pierwsze dni dalej brałam przeciwbólowe, bo Neurovit nie działa jak typowe leki przeciwbólowe – on działa na przyczynę, a nie na sam objaw. Ale kiedy w końcu zaczął działać, efekty były długotrwałe i nie musiałam już sięgać po środki przeciwbólowe.

Moja rada? Daj temu lekowi czas i bądź cierpliwa. Jeśli Twój ból jest bardzo dokuczliwy, porozmawiaj z lekarzem o dodatkowych lekach przeciwbólowych na pierwsze tygodnie terapii. U mnie Neurovit się sprawdził i teraz nawet profilaktycznie dbam o dietę bogatą w witaminy z grupy B, żeby problem nie wrócił.