Opinie Neurovit

Jak oceniacie efekty stosowania Neurovitu i czy doświadczyliście jakichś skutków ubocznych? Wasze opinie mogą być cennym wsparciem dla osób zmagających się z problemami neurologicznymi, takimi jak neuropatia, i rozważających suplementację tym preparatem – każda historia ma znaczenie!

• Bardzo dobrze
  • Przeciętnie
  • Słabo
0 głosujących

Moja mama, lat 78, od ponad sześciu miesięcy regularnie przyjmuje Neurovit, czasami nawet dwie tabletki dziennie. Od około 2–3 tygodni skarży się na silny ból skóry na plecach, przypominający przeczulicę – nawet delikatny dotyk sprawia jej ból. To pierwszy raz, gdy odczuwa taki dyskomfort. Dodatkowo ma poważne problemy z kręgosłupem, który również ją boli.

Zastanawiam się, czy ten ból skóry może być spowodowany długotrwałym stosowaniem Neurovitu, czy raczej wynika z innych przyczyn, takich jak przewianie czy ucisk związany z kręgosłupem.

Z własnego doświadczenia zauważyłem, że gdy ktoś długo przyjmuje witaminy z grupy B w większych dawkach, mogą się pojawić różne objawy ze strony układu nerwowego, chociaż nie zdarza się to często. Przeczulica czy mrowienie to czasem sygnał, że coś jest „przeciążone”. Oczywiście nie da się powiedzieć wprost, czy to na pewno przez Neurovit, bo przy problemach z kręgosłupem i uciskiem nerwów też może wystąpić ból skóry. Zwykle w takich przypadkach ludzie opisują ból jako pieczenie, kłucie albo nadwrażliwość na dotyk – nawet ubranie potrafi drażnić.

Warto też zwrócić uwagę, że jeśli taki ból pojawił się nagle i jest bardzo ostry, to może być np. początek półpaśca. Czasem wysypka pojawia się dopiero później albo nie jest zbyt wyraźna. Słyszałem o sytuacjach, kiedy ból pleców trwał kilka dni, a potem dopiero wyszły charakterystyczne pęcherzyki. U osób starszych może to się zdarzać częściej.

Czasem pomaga, żeby sprawdzić, czy nie przyjmowało się zbyt dużych dawek witamin (zwłaszcza B6) i ewentualnie je ograniczyć. Jednocześnie warto obserwować, czy nie ma innych objawów z kręgosłupa – czasami zwykły nacisk na nerw potrafi wywołać taką nadwrażliwość skóry, że byle dotyk boli. Słyszałem też, że lekkie ćwiczenia rozciągające lub ostrożne rozgrzewanie potrafią trochę złagodzić dyskomfort.

Uważam, że dobrze byłoby przyjrzeć się, czy dawki Neurovitu nie były po prostu za duże albo czy nie warto zrobić przerwy. Równocześnie warto pamiętać o możliwych innych przyczynach, bo sam ból pleców od zmian zwyrodnieniowych może promieniować na skórę i potęgować doznania bólowe. Czasami też wystarczy jakiś przeciąg, żeby „złapać” przeziębienie nerwu, zwłaszcza gdy plecy są już nadwyrężone.

Trzymam kciuki, żeby udało się ustalić, co faktycznie powoduje ten ból, bo takie palenie czy kłucie potrafi być bardzo uciążliwe. Jeśli to od witamin, to ograniczenie dawki często wystarcza, żeby wszystko wróciło do normy. Jeśli to coś z kręgosłupem, to pewnie trzeba będzie zadbać o plecy, żeby zniwelować ucisk na nerwy i zmniejszyć tę nadwrażliwość.