Czy Neurovit pomaga na nerwicę?

Neurovit może wspierać układ nerwowy przy niedoborach witamin B1, B6 i B12, ale nie jest lekiem na nerwicę i nie działa typowo przeciwlękowo ani uspokajająco.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/neurovit/czy-neurovit-pomaga-na-nerwice

Od kilku miesięcy zmagam się z nerwicą. Lekarz przepisał mi Neurovit jako wsparcie w leczeniu. Czy ktoś z Was stosował ten lek w podobnej sytuacji? Jakie macie doświadczenia? Czy zauważyliście poprawę? Będę wdzięczny za wszelkie opinie.

Lekarz też przepisał mi Neurovit jako uzupełnienie terapii. Po kilku tygodniach stosowania zauważyłem pewne zmiany – miałem więcej energii i czułem się mniej zmęczony. Jednak objawy nerwicy, takie jak lęk i napięcie, nie ustępowały w znaczący sposób.

Z perspektywy czasu mogę powiedzieć, że Neurovit pomógł mi w poprawie ogólnego samopoczucia, ale nie był wystarczający w walce z nerwicą. Kluczowe okazały się dla mnie regularne sesje terapeutyczne i wsparcie bliskich. Każdy organizm reaguje inaczej, więc warto obserwować swoje ciało i samopoczucie.

Ja brałam Neurovit regularnie przez około półtora roku i u mnie nic złego się nie działo, a wręcz zauważyłam poprawę. Miałam wtedy sporo objawów na tle nerwowym: nerwicę żołądka, lęki, uczucie ścisku w przełyku, napięcie w ciele i takie ogólne rozregulowanie organizmu. Do tego miałam też włączone dwa inne leki, więc nie mogę powiedzieć, że sama poprawa była wyłącznie po Neurovicie, ale mam wrażenie, że bardzo dobrze wspierał układ nerwowy.

Warto tylko doprecyzować, że Neurovit nie jest typowym lekiem przeciwlękowym ani uspokajającym. To preparat z wysokimi dawkami witamin z grupy B, głównie B1, B6 i B12, które są ważne dla pracy nerwów. Dlatego u jednych osób może być odczuwalna poprawa, szczególnie jeśli objawy są związane z napięciem nerwowym, niedoborami, przemęczeniem albo zaburzeniami ze strony nerwów obwodowych. U innych może nie dać wyraźnego efektu, jeśli głównym problemem są silne zaburzenia lękowe wymagające innego leczenia.

U mnie przy nerwicy żołądka i lękowej największą różnicę widziałam raczej w stopniowym wyciszeniu objawów z ciała, a nie w takim działaniu jak po leku uspokajającym. Nie było efektu „biorę tabletkę i za godzinę lęk znika”. To bardziej działało jak wsparcie dla organizmu i nerwów w dłuższym czasie. Przy objawach typu ścisk w przełyku, napięcie, dziwne odczucia w żołądku czy uczucie rozbicia takie wsparcie może mieć sens, ale nie traktowałabym tego jako jedynego rozwiązania przy nerwicy.

Trzeba też pamiętać, że Neurovit ma dość wysoką dawkę witaminy B6. To nie jest zwykły lekki suplement do brania bez końca „na wszelki wypadek”. Długie stosowanie dużych dawek B6 u części osób może dawać objawy neurologiczne, np. mrowienie, drętwienie albo zaburzenia czucia. Ja akurat tolerowałam go dobrze, ale to nie znaczy, że każdy powinien brać go długo bez kontroli.