Czy można odstawić Telmizek?

Telmizek można odstawić, ale nie powinno się robić tego nagle.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/telmizek/czy-mozna-odstawic-telmizek/

Hej wszystkim, mam pytanie do osób, które biorą albo brały Telmizek. Czy można go w ogóle odstawić? Biorę go już jakiś czas na ciśnienie, ostatnio wyniki mam całkiem dobre i zaczęłam się zastanawiać, czy to znaczy, że lek już nie jest potrzebny. Trochę się boję sama kombinować, ale z drugiej strony nie chcę brać tabletek „do końca życia”, jeśli nie trzeba. Jak to było u Was, ktoś próbował odstawić albo zmniejszyć dawkę?

U mnie temat odstawienia Telmizeku też się pojawił, bo jak zaczęłam brać, to ciśnienie szybko się uspokoiło i pomyślałam, że problem z głowy. No i niestety trochę się przejechałam, bo po jakimś czasie sama odstawiłam i po paru tygodniach zaczęły się bóle głowy, dziwne pulsowanie w uszach i pomiary znowu poszły w górę. Wtedy zrozumiałam, że to nie jest tak, że lek „wyleczył” nadciśnienie, tylko je trzyma w ryzach. Moja sąsiadka miała podobnie, też odstawiła, bo było dobrze, a potem wróciła do tabletek. Teraz biorę dalej i traktuję to bardziej jak coś, co pomaga na co dzień, a nie coś, co można odstawić z dnia na dzień. Może są osoby, którym się udało, ale u mnie się nie sprawdziło.

Ja z kolei miałam rozmowę o odstawieniu Telmizeku, bo schudłam sporo i zaczęłam więcej się ruszać. Nie odstawiłam go od razu, tylko przez jakiś czas obserwowałam ciśnienie i organizm. Powiem tak – da się zejść z dawki albo zrobić przerwę, ale to nie jest takie hop-siup. Moja mama próbowała sama odstawić i skończyło się tym, że po miesiącu znowu miała wysokie ciśnienie i była strasznie zmęczona. Z tego co słyszę od znajomych, większość osób prędzej czy później wraca do Telmizeku, bo nadciśnienie to podstępna sprawa. Nawet jak nic nie boli, to w środku swoje robi. Ja na razie biorę dalej, bo wolę spokój niż ciągłe sprawdzanie, czy mi znowu „wyskoczy”.