Odstawienie leku Tulip powinno odbywać się wyłącznie po konsultacji z lekarzem, który oceni potencjalne ryzyko i korzyści związane z przerwaniem terapii.
Od dwóch lat biorę Tulip na obniżenie cholesterolu, który kiedyś miałam bardzo wysoki. Lekarz przepisał mi go, kiedy moje wyniki były naprawdę fatalne, a LDL biło rekordy. Przyznam, że lek działa – moje wyniki znacznie się poprawiły, czuję się dobrze, ale ostatnio zaczęłam się zastanawiać, czy mogłabym odstawić Tulip. Mam wrażenie, że od jakiegoś czasu miewam bóle mięśni, które wcześniej były mi obce. Do tego trochę się martwię, czy długotrwałe stosowanie takich leków jest zdrowe. Czy ktoś z was odstawił Tulip lub inne statyny? Jak się po tym czuliście? Czy cholesterol wrócił do poprzednich wartości, czy dało się to jakoś utrzymać dietą? Będę wdzięczna za każdą odpowiedź i wskazówki!
@Blaszka Miałam bardzo podobną sytuację do Twojej, więc postaram się opowiedzieć o swoich doświadczeniach. Kiedy zaczęłam brać Tulip, moje wyniki były fatalne – LDL powyżej 200, a HDL na granicy normy. Lekarz od razu przepisał mi statyny i przyznam, że byłam sceptyczna, bo wolałam zawsze szukać naturalnych rozwiązań. Ale co zrobić, kiedy ryzyko zawału zagląda Ci w oczy?
Przez pierwsze kilka miesięcy nie miałam żadnych skutków ubocznych, ale potem zaczęły się te dziwne bóle mięśni, zwłaszcza w łydkach. Początkowo myślałam, że to brak magnezu, ale suplementy nie pomagały. Zgłosiłam się do lekarza, a on zasugerował, żeby zrobić przerwę w lekach na dwa tygodnie i zobaczyć, czy bóle miną. I faktycznie – minęły jak ręką odjął. Zrobiłam wtedy kontrolne badania, a mój cholesterol zaczął powoli rosnąć, chociaż wciąż był lepszy niż przed leczeniem.
Podjęłam decyzję, że spróbuję utrzymać wyniki dietą i zmianą stylu życia. Kupiłam rower stacjonarny, ograniczyłam tłuszcze zwierzęce, zaczęłam jeść więcej ryb i orzechów. Nie powiem, że było łatwo – tęskniłam za serem pleśniowym i smażonymi kotletami. Ale efekty były widoczne. Po trzech miesiącach LDL był w granicach normy, choć nieco wyżej niż z Tulipem. Ostatecznie jednak musiałam wrócić do leku, bo moje geny po prostu “kochają” cholesterol.
Z mojego doświadczenia wynika, że odstawienie Tulipu jest możliwe, ale zależy od Twoich wyników i tego, jak bardzo jesteś w stanie trzymać się zdrowej rutyny. Jeśli jednak czujesz skutki uboczne, zdecydowanie porozmawiaj z lekarzem – może zmienić Ci dawkę albo lek na inny. Powodzenia i daj znać, jak Ci poszło!