Nie zaleca się spożywania alkoholu podczas przyjmowania leku Xyzal, ponieważ może to nasilić działania niepożądane, takie jak senność i obniżona czujność.
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/xyzal/czy-xyzal-powoduje-sennosc/
Nie zaleca się spożywania alkoholu podczas przyjmowania leku Xyzal, ponieważ może to nasilić działania niepożądane, takie jak senność i obniżona czujność.
Mam pytanie do osób, które stosowały Xyzal – czy przyjmując ten lek można pić alkohol? Ostatnio mój lekarz przepisał mi Xyzal na alergię, a ja zawsze uwielbiam lampkę wina wieczorem. Jednak nie wiem, czy to bezpieczne, bo słyszałam, że może działać nasennie. Czy ktoś z Was eksperymentował z mieszaniem tych dwóch rzeczy? Jakie macie doświadczenia? Czy zauważyliście jakieś nieprzyjemne efekty lub może przeciwnie – wszystko było spoko? Będę wdzięczna za każdą opinię, bo chcę być pewna, że nie narażam siebie na jakieś kłopoty.
Cześć, ja mam doświadczenie z Xyzalem i muszę powiedzieć, że najlepiej jest unikać mieszania tego leku z alkoholem! Pamiętam, jak pewnego wieczoru, po zażyciu leku przed pójściem spać, zdecydowałam się napić lampki czerwonego – myśląc, że to nic, bo przecież jeden drink nie zaszkodzi. Niestety, następnego dnia byłam totalnie wypłakana i oszołomiona, jakbym miała za sobą całą noc po imprezie. Moja koleżanka, która też bierze Xyzal, zaleca, żeby całkiem zrezygnować z alkoholu, bo lek może nasilać senność i skutkować zawrotami głowy. Widzę, że wiele osób pisze podobne rzeczy na forach – ktoś wspomina o problemach z koncentracją, a inni, że czują się “rozregulowane”. Dla mnie teraz najważniejsze jest bezpieczeństwo, więc alkohol odstawiam na bok. Lepiej być zdrową niż później żałować – więc polecam ostrożność i dokładne przemyślenie tego tematu. Może ktoś ma jeszcze inne doświadczenia? Chętnie poczytam więcej opinii!
Ja też mam alergię i Xyzal biorę co roku, bo jestem uczulona na wszystko co kwitnie – trawy, drzewa, chyba nawet powietrze . I powiem Ci tak – jak pierwszy raz wzięłam Xyzal i potem poszłam z koleżankami na grilla, to wypiłam tylko jedno piwo i dosłownie zasnęłam przy stole! Normalnie zero siły, jakby ktoś mnie odłączył od prądu.
Potem doczytałam, że Xyzal niby nie powinien usypiać, ale u niektórych jednak usypia, a z alkoholem to się wszystko jeszcze bardziej pogłębia. Więc ja od tamtej pory jak wiem, że będzie jakaś impreza, to albo biorę Xyzal rano i piję bardzo mało wieczorem, albo robię sobie dzień przerwy, ale tylko jak wiem, że alergia mi trochę odpuszcza.
Na weselu u brata byłam rok temu – Xyzal brałam, ale dzień wcześniej tylko, i potem wzięłam Claritine, bo on mniej mnie muli. Więc jak możesz, to pogadaj z lekarzem czy nie warto na jeden dzień czegoś innego. A jak już wypijesz, to serio uważaj, bo połączenie Xyzalu z winem to może być śpiączka na parkiecie
Ja mam troszkę inne doświadczenie, bo biorę Xyzal na pokrzywkę, a nie na pylenie, ale też byłam w podobnej sytuacji – wesele kuzynki, a tu człowiek obsypany bąblami i tylko Xyzal coś działa.
Wzięłam tabletkę rano, a wieczorem na sali wypiłam jeden kieliszek wódki i lampkę szampana. Nic wielkiego, ale mimo to zrobiło mi się słabo – nie tak żeby zemdleć, ale taka dziwna senność, spowolnienie, ciężka głowa. A ja normalnie znoszę alkohol dobrze. Mąż mówił, że wyglądałam jakbym miała zaraz iść spać zamiast tańczyć.
Potem koleżanka, co jest pielęgniarką, powiedziała mi, że Xyzal i inne przeciwhistaminowe mogą nasilać działanie alkoholu, bo obie rzeczy wpływają na układ nerwowy.
Także można pić, ale lepiej ostrożnie i najlepiej nie za dużo. No i lepiej nie mieszać tego z dużą ilością alkoholu, bo impreza może się skończyć wcześniej niż planowałaś