Czy można pić alkohol przy stosowaniu Elicea Q-Tab?

Nie, nie powinno się pić alkoholu podczas stosowania Elicea Q-Tab.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/elicea-q-tab/czy-mozna-pic-alkohol-przy-stosowaniu-elicea-q-tab/

Hej, mam pytanie do Was, bo dopiero od miesiąca biorę Elicea Q-Tab i zastanawiam się, czy można pić alkohol przy tym leku? Mam w weekend urodziny w rodzinie, wiadomo – kieliszek wina czy lampka szampana, ale trochę się boję, bo słyszałam różne opinie. Macie jakieś doświadczenia?

Ja Ci powiem tak, ja biorę Elicea Q-Tab już prawie pół roku i na początku też myślałam, że jeden kieliszek nic nie zaszkodzi. Ale niestety – jak wypiłam nawet trochę, to czułam się tragicznie następnego dnia. Zawroty głowy, senność, do tego totalny dół psychiczny, płakałam z byle powodu. Lekarz mi potem powiedział, że alkohol i ten lek to kiepskie połączenie, bo jedno osłabia drugie i organizm wtedy wariuje. Teraz nie piję wcale i serio – lepiej się czuję, nawet na imprezach rodzinnych już się przyzwyczaiłam, że piję sok czy bezalkoholowe piwo. Na początku było dziwnie, bo każdy pytał „a czemu nie pijesz?”, ale potem już mam to gdzieś. Więc jak mogę Ci doradzić – naprawdę odpuść, bo szkoda zdrowia.

Moja koleżanka też bierze Elicea Q-Tab i raz się uparła, że wypije, bo wesele było i „jak to tak bez kieliszka”. No i powiem Ci, że całą noc było niby okej, ale na drugi dzień taki kac psychiczny i fizyczny, że trzy dni dochodziła do siebie. Ja sama leczę się na depresję innym lekiem i wiem, że to po prostu głupota mieszać takie rzeczy. Alkohol niby pomaga na chwilę, bo czujesz się rozluźniona, ale potem dobija dwa razy bardziej. Lepiej sobie kupić jakieś fajne napoje bezalkoholowe, nawet takie kolorowe koktajle, i udawać, że to drink – serio, nikt się nie czepia. Ja tak robię na imprezach i mam spokój. Pamiętaj, że zdrowie jest ważniejsze niż te kilka łyków wina, a leczenie to nie zabawa.