Czy można pić alkohol stosując Hyplafin?

Stosując Hyplafin, zaleca się ostrożność przy spożywaniu alkoholu, gdyż alkohol może nasilać niektóre skutki uboczne leku.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/hyplafin/czy-mozna-pic-alkohol-stosujac-hyplafin/

Ja brałem Hyplafin przez kilka miesięcy i normalnie zdarzało mi się wypić piwo czy kieliszek wina. U mnie nie było żadnej ostrej reakcji ani czegoś takiego, więc pod tym względem tragedii nie było. Ale zauważyłem, że jak wypiłem więcej wieczorem, to w nocy częściej latałem do toalety i cały sens leczenia prostaty trochę się rozmywał. Sam lek mi nie „gryzł się” z alkoholem, tylko bardziej widziałem, że alkohol nasilał objawy z pęcherzem. Dlatego moim zdaniem okazjonalnie można, ale bez przesady, bo potem człowiek sam sobie pogarsza komfort.

Można, ale ja bym obserwował organizm, bo u mnie przy finasterydzie po alkoholu wszystko było bardziej odczuwalne. Nie chodzi nawet o jakiś zakaz, tylko bardziej o to, że po większej ilości alkoholu miałem gorsze samopoczucie i miałem wrażenie, że łatwiej pojawiają się te tematy typu spadek libido czy słabsza forma seksualna. Nie mówię, że każdy tak będzie miał, bo sporo osób pisze, że piją normalnie i nic się nie dzieje, ale ja bym nie szedł w grube imprezy. Zwłaszcza że przy problemach z prostatą alkohol sam w sobie potrafi pogorszyć częstomocz i nocne wstawanie. Tak że według mnie jedno jest bezpieczniejsze niż regularne chlanie, bo wtedy i lek, i objawy mogą być gorzej odczuwane.