Opinie Hyplafin

Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem Hyplafin w leczeniu problemów z prostatą, takich jak łagodny rozrost gruczołu krokowego? Czy zauważyliście poprawę w zakresie oddawania moczu, zmniejszenie częstotliwości wizyt w toalecie (zwłaszcza w nocy) lub ogólną poprawę komfortu życia? Jak długo czekaliście na pierwsze efekty działania leku i czy były one stopniowe, czy raczej szybko odczuwalne? Czy podczas terapii pojawiły się u Was jakieś skutki uboczne, na przykład spadek libido, problemy z erekcją, zmniejszenie objętości nasienia, uczucie zmęczenia lub inne zmiany związane z gospodarką hormonalną? A może przeciwnie – lek był dobrze tolerowany i nie powodował większych dolegliwości?.

• Bardzo dobrze
  • Przeciętnie
  • Słabo
0 głosujących

Miałem problemy już wcześniej po innym leku na prostatę, więc lekarz przepisał mi Hyplafin i na początku rzeczywiście trochę pomógł. Zauważyłem poprawę, jeśli chodzi o objawy związane z prostatą, ale po około 7–10 dniach zacząłem odczuwać wyraźne zmęczenie, a czasami wręcz bardzo silne wyczerpanie. Mimo że lek działał w pewnym stopniu, to z czasem te skutki uboczne zaczęły mi coraz bardziej przeszkadzać.

Po mniej więcej roku stosowania pojawiły się u mnie także problemy z erekcją i to na tyle nasilone, że nawet środki wspomagające niewiele pomagały. Odstawiłem wtedy Hyplafin na kilka tygodni i zauważyłem, że samopoczucie wróciło do normy, a problem z erekcją ustąpił. Później jeszcze próbowałem wrócić do leczenia, ale za każdym razem sytuacja się powtarzała – znowu pojawiało się zmęczenie i zaburzenia seksualne. Ostatecznie całkowicie zrezygnowałem z tego leku, bo mimo częściowej poprawy objawów prostaty skutki uboczne były dla mnie zbyt uciążliwe.

Zacząłem stosować Hyplafin jeszcze wiele lat temu i muszę przyznać, że lek bardzo dobrze zadziałał na moją prostatę. Efekt był na tyle wyraźny, że lekarz mówił o bardzo dużej poprawie, a objawy związane z przerostem prostaty zdecydowanie się zmniejszyły. Jeśli chodzi o skutki uboczne, to u mnie pojawiła się jedynie niewielka tkliwość i lekkie powiększenie piersi. Nie było to związane z niczym groźnym i przez długi czas sytuacja pozostawała bez większych zmian. Poza tym nie zauważyłem żadnych poważniejszych problemów, a sam lek oceniam pozytywnie, bo realnie pomógł mi w leczeniu prostaty. Co ciekawe, zauważyłem też dodatkowy efekt w postaci poprawy wyglądu włosów – miejsce, gdzie wcześniej przerzedzały mi się włosy, stało się dużo mniej widoczne.

Stosowałem Hyplafin przez około rok z nadzieją, że poza głównym działaniem pojawi się też poprawa w kwestii włosów, ale u mnie niestety nie przyniosło to żadnego widocznego efektu. Próbowałem jednocześnie innych metod, jednak końcowo nie zauważyłem takiej poprawy, na jaką liczyłem. Niestety w trakcie stosowania pojawiły się u mnie także skutki uboczne, które okazały się dużo bardziej odczuwalne niż ewentualne korzyści. Miałem tępy dyskomfort w okolicy prostaty, problemy z erekcją, obniżenie nastroju i wyraźnie mniejszą ilość nasienia. Dla mnie był to moment, w którym uznałem, że nie ma sensu dalej ciągnąć tej terapii. Ostatecznie odstawiłem Hyplafin, bo działania niepożądane były zbyt uciążliwe w porównaniu do efektów.

U mnie podczas stosowania Hyplafin pojawiły się skutki uboczne związane głównie ze sferą seksualną. Przez pewien czas wyraźnie spadła ochota na seks i choć po kilku tygodniach trochę się to poprawiło, to i tak libido było dużo mniejsze niż wcześniej. Nie było już tak jak dawniej, a współżycie ograniczyło się raczej do sporadycznych sytuacji. Jeśli chodzi o samą erekcję, to czasami wspomagałem się dodatkowymi środkami, ale one pomagały bardziej technicznie, a nie rozwiązywały problemu zmniejszonego popędu.

Brałem też Hyplafin z nadzieją, że przy okazji pomoże na cofającą się linię włosów. Wcześniej czytałem, że przy finasterydzie efekty dotyczące włosów pojawiają się dopiero po długim czasie, nawet po wielu miesiącach regularnego stosowania, więc nie oczekiwałem szybkiej zmiany. Zastanawiałem się też nad dołączeniem preparatu do stosowania miejscowego, bo sam lek nie dawał od razu widocznego efektu na włosy.

Trzeba też pamiętać, że Hyplafin działa tak długo, jak długo się go stosuje. Po odstawieniu leczenia objawy przerostu prostaty mogą z czasem wrócić, podobnie jak problem związany z wypadaniem włosów. To właśnie jest dla wielu osób najtrudniejsze – lek może pomagać, ale wymaga długotrwałego, a często stałego stosowania.

Stosuję Hyplafin już od około 8 lat i mogę szczerze powiedzieć, że przez ten czas udało mi się utrzymać gęstość włosów na bardzo podobnym poziomie jak na początku leczenia. Nie zauważyłem jakiegoś spektakularnego zagęszczenia, ale dla mnie dużym plusem było to, że problem nie postępował tak jak wcześniej.

W moim przypadku najważniejsze było właśnie zatrzymanie dalszego przerzedzania, a pod tym względem lek spełnił swoją rolę. Przy długotrwałym stosowaniu Hyplafin efekt nie zawsze polega na pojawieniu się nowych włosów, tylko raczej na utrzymaniu tego, co już jest, i u mnie dokładnie tak to wyglądało.