Zaleca się unikanie spożywania alkoholu podczas stosowania leku Rupafin, ponieważ może to nasilać działania niepożądane, takie jak senność.
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/rupafin/czy-po-zazyciu-rupafin-mozna-pic-alkohol
Zaleca się unikanie spożywania alkoholu podczas stosowania leku Rupafin, ponieważ może to nasilać działania niepożądane, takie jak senność.
Ostatnio zaczęłam brać ten lek na alergię, a w sobotę wybieram się na urodziny koleżanki, gdzie pewnie będzie trochę wina czy drinków. Nie chciałabym przesadzić ani sobie zaszkodzić. Może ktoś ma doświadczenie i wie, jak to działa? Czy lepiej sobie odpuścić?
@Czkasia brałam Rupafin przez jakieś pół roku, bo mam alergię na pyłki i akurat wtedy miałam najgorszy okres w roku. No i co do picia alkoholu, to tak: ja na początku też się bałam, więc unikałam, ale potem na jakimś grillu u znajomych wypiłam dwa piwka i nic mi nie było. Wszystko zależy od tego, jak Twój organizm reaguje.
Znam też koleżankę, która bierze te same leki i raz po kieliszku wina zrobiła się tak senna, że prawie zasnęła przy stole. Okazało się, że po prostu ma większą wrażliwość na ten lek. Więc to może być indywidualne. Ogólnie Rupafin to lek II generacji, więc teoretycznie nie powinien aż tak bardzo usypiać jak te starsze, ale trochę może. Jeśli wiesz, że po alkoholu robi Ci się trochę „ciężko na oczy”, to lepiej uważać.
Aha, i pamiętaj, że lekarz mi kiedyś mówił, że alkohol może ogólnie nasilać skutki uboczne, nawet jeśli na co dzień nic Ci nie jest. Ja bym na Twoim miejscu najpierw spróbowała symbolicznie, np. kieliszek wina, żeby sprawdzić reakcję, zanim się wciągniesz w imprezowy nastrój. No i jak coś, to zawsze możesz się wymigać – ja często mówię, że biorę leki i dziś „bezalkoholowo”. To też działa! ![]()