@Thea Cześć! To bardzo dobre pytanie, bo temat przybierania na wadze przy stosowaniu beta-blokerów, takich jak Bisocard, często się pojawia. Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że u mnie też waga delikatnie wzrosła, kiedy zaczęłam brać ten lek. Ale spróbuję wyjaśnić, dlaczego tak się może dziać.
Beta-blokery, w tym Bisocard, mogą powodować pewne zmiany w organizmie, które pośrednio wpływają na wagę. Po pierwsze, leki te zmniejszają tętno i mogą obniżać poziom energii. Ja sama zauważyłam, że na początku terapii byłam bardziej zmęczona i mniej chętna do ruchu. Jeśli Twój organizm spala mniej kalorii z powodu mniejszej aktywności, może to prowadzić do niewielkiego przyrostu masy ciała.
Po drugie, beta-blokery mogą zatrzymywać nieco wody w organizmie. U mnie objawiało się to uczuciem opuchnięcia, szczególnie w nogach i dłoniach. To jednak nie jest prawdziwy tłuszcz, tylko efekt zatrzymania płynów. Warto sprawdzić, czy pijesz wystarczająco dużo wody i czy Twoja dieta nie zawiera za dużo soli, bo to może pogłębiać problem.
Znam też osoby, które mówiły, że po Bisocardzie czuły większy apetyt. U mnie to nie miało miejsca, ale myślę, że to też może być kwestia indywidualna. Czasem sam fakt, że lek działa uspokajająco na serce, może sprawić, że mniej się stresujemy, a stres przecież często hamuje apetyt.
Z mojej perspektywy najważniejsze było uważne obserwowanie organizmu. Po kilku miesiącach przyjmowania Bisocardu zmęczenie minęło, a opuchlizna zniknęła, gdy wprowadziłam więcej ruchu i lepiej zadbałam o dietę (mniej soli, więcej warzyw). Jeśli przybieranie na wadze bardzo Cię niepokoi, warto skonsultować się z lekarzem – może dostosować dawkę lub rozważyć inny lek.
Trzymaj się i pamiętaj, że czasem organizm potrzebuje chwili, żeby się dostosować do nowych warunków. A kontrolowanie wagi to wypadkowa wielu czynników – Bisocard jest tylko jednym z nich. Powodzenia!