Czy można się opalać z plastrem antykoncepcyjnym Evra?

Można się opalać z plastrem antykoncepcyjnym Evra, ale zaleca się, aby unikać wystawiania plastra na bezpośrednie działanie promieni słonecznych.Opalanie się z plastrem nie wpływa na jego działanie antykoncepcyjne, jednak wysoka temperatura może zmniejszyć jego przyczepność do skóry, co z kolei może prowadzić do jego częściowego lub całkowitego odklejenia. Aby tego uniknąć, warto zakryć plaster podczas opalania lub zmieniać jego położenie na skórze przy każdym kolejnym cyklu.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/evra-plastry/czy-mozna-sie-opalac-z-plastrem-antykoncepcyjnym-evra

Czy mogę się opalać na słońcu bez zakrywania plastra antykoncepcyjnego?

Oczywiście, że możesz opalać się nie zakrywając plastra. Na ulotce nie ma informacji mówiących, żeby tego nie robić, więc można założyć, że jest to bezpieczne. Należy jednak pamiętać, że plaster może zostawić nieopaloną plamę na skórze, ponieważ miejsce pod nim pozostanie białe, co może wpływać na równomierność opalenizny.

Ja się normalnie opalałam z plastrem Evra i u mnie nic złego się nie działo, więc chyba sporo zależy od skóry, miejsca naklejenia i tego, jak długo siedzi się na słońcu. Miałam plaster na ramieniu, nie zakrywałam go specjalnie, siedziałam na balkonie i po prostu uważałam, żeby nie przegrzać się totalnie oraz smarowałam resztę ciała filtrem. Sam plaster mi się nie odkleił, nie zsunął i nie zauważyłam, żeby przez samo słońce przestał się trzymać.

Wrzucam zdjęcie, jak to u mnie wyglądało podczas opalania — plaster był normalnie widoczny na ramieniu i nic się z nim nie działo. Jedyny minus jest taki, że faktycznie może zostać jaśniejszy kwadrat po opalaniu, bo to miejsce pod plastrem się nie opali tak samo jak reszta skóry. Jeśli komuś to przeszkadza estetycznie, to trzeba się z tym liczyć, ale jeśli chodzi o samo noszenie, to u mnie było okej. Dodam tylko, że nie smarowałam kremem bezpośrednio po plastrze i nie ruszałam go bez potrzeby. U mnie przy zwykłym siedzeniu na słońcu sprawdził się dobrze, więc da się opalać z Evrą, tylko trzeba liczyć się z tym, że może zostać ślad po plastrze.