Czy można stosować Nimesil na ból gardła?

Nimesil może pomóc w złagodzeniu bólu gardła dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym i przeciwbólowym. Jest zalecany w dawce 100 mg (jedna saszetka) dwa razy dziennie po posiłkach, jednak tylko na krótki czas, aby zminimalizować ryzyko działań niepożądanych, takich jak podrażnienia żołądka czy obciążenie wątroby.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/nimesil/czy-mozna-stosowac-nimesil-na-bol-gardla/

Wczoraj wieczorem dopadł mnie dość mocny ból gardła — taki nie tylko „drapiący”, ale już utrudniający przełykanie. Przeszukałam domową apteczkę i znalazłam pojedynczą saszetkę Nimesilu, tę ze zdjęcia. Kojarzyłam, że kiedyś ktoś u nas brał go na mocniejszy ból i stan zapalny, więc pomyślałam, że może przy gardle też pomoże.

Wypiłam jedną saszetkę i muszę przyznać, że po jakimś czasie faktycznie poczułam wyraźną ulgę. Gardło nadal było podrażnione, ale ból przy przełykaniu zrobił się dużo mniejszy i ogólnie łatwiej było funkcjonować. Dopiero później zaczęłam sprawdzać w internecie, na co właściwie jest Nimesil, i trochę się zdziwiłam, bo wszędzie pojawia się informacja, że to lek na ostry ból i stany zapalne, a nie typowy preparat na ból gardła.

No i teraz mam zagwozdkę — czy Nimesil w ogóle można stosować doraźnie przy bólu gardła, jeśli pomógł, czy to raczej słaby pomysł i lepiej go do takich rzeczy nie używać? Nie miałam po nim żadnych skutków ubocznych, nie brałam więcej niż jednej saszetki, ale zastanawiam się, czy samo to, że zadziałał przeciwbólowo, oznacza, że był sensownym wyborem. Czy ktoś z Was brał kiedyś Nimesil przy bólu gardła albo infekcji i faktycznie pomagał, czy raczej traktujecie go wyłącznie jako lek na silniejszy ból innego typu?

Ja kiedyś brałam Nimesil na silne migreny i rzeczywiście działał. Wiem, że każdy ma swoje sposoby na radzenie sobie z bólem, np. jak tutaj – z bólem gardła, i warto takie porady rozważyć. Jednak najważniejsze jest, żeby zawsze najpierw sprawdzić, czy dany lek faktycznie jest odpowiedni. No i przede wszystkim – zacząć od przeczytania ulotki.

Mam przykład, który pokazuje, jak ważne jest zwracanie uwagi na dawkowanie. Kiedyś dentystka przepisała mojemu chłopakowi Ketonal 100 mg na ból zęba. Na dodatkowej kartce zapisała, że można brać 2-3 tabletki na dobę. Wziął dwie czy trzy tabletki, a potem zaczął zachowywać się dziwnie – był bardzo senny i zmęczony. Zaniepokoiło mnie to, więc sprawdziłam ulotkę. Okazało się, że maksymalna dawka dotyczyła tabletek 50 mg, a on nieświadomie przekroczył ją kilkukrotnie! Lekarka mogła sprecyzować dawkowanie na recepcie lub kartce, ale to pokazało mi, jak ważne jest, żeby zawsze dokładnie czytać ulotkę.

Od tamtej pory mam zasadę: bez względu na to, kto doradzi stosowanie leku, najpierw upewniam się, że robię to bezpiecznie. To doświadczenie było dla mnie nauczką, że nie można polegać wyłącznie na czyjejś opinii – ulotka to podstawa.