Czy można stosować plastry Evra bez 7-dniowej przerwy?

Tak, można stosować plastry Evra bez 7-dniowej przerwy, aby opóźnić krwawienie miesiączkowe. Należy jednak pamiętać, że takie postępowanie może zwiększyć ryzyko wystąpienia krwawień międzymiesiączkowych lub plamień:

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/evra-plastry/kiedy-plastry-evra-nie-dzialaja

Czy ktoś z Was stosował plastry Evra bez przerwy? Zastanawiam się, czy mogę pominąć 7-dniową przerwę i po prostu przykleić nowy plaster z nowego opakowania w 22. dniu cyklu. Czy to jest bezpieczne i czy może mieć jakieś skutki uboczne?

Tak, można nakleić nowy plaster bez robienia 7-dniowej przerwy. Sama kiedyś pominęłam przerwę, bo chciałam przesunąć krwawienie, i wszystko było w porządku. Wystarczy przykleić kolejny plaster w dniu, w którym powinna zacząć się przerwa, czyli w 22. dniu cyklu. Mogą wystąpić plamienia lub lekkie krwawienie międzymiesiączkowe, ale to normalne przy takim schemacie. Po sześciu tygodniach noszenia plastrów bez przerwy należy zrobić standardową 7-dniową przerwę i wrócić do regularnego stosowania.

Evra to nowoczesny środek, który pozwala na elastyczne dostosowanie stosowania, więc brak przerwy w jednym cyklu nie stanowi problemu. Sama zauważyłam, że bardziej dezorganizujące dla organizmu są wielomiesięczne przerwy w antykoncepcji, a potem jej ponowne rozpoczęcie.