Przy stosowaniu plastrów Evra krwawienie z odstawienia pojawia się zazwyczaj po odklejeniu trzeciego plastra, czyli w tygodniu, kiedy nie stosujesz nowego plastra. Krwawienie zaczyna się zwykle 2-3 dni po odklejeniu plastra i trwa od 3 do 5 dni, chociaż jego długość i intensywność mogą się różnić w zależności od osoby. Zwykle jest mniej obfite niż naturalna miesiączka.
Dziewczyny, czy któraś z Was miała brunatne plamienia podczas noszenia trzeciego plastra, czyli mniej więcej na tydzień przed okresem? U mnie zdarzyło się to już drugi raz. Stosuję plastry prawie rok i wcześniej wszystko było w porządku, więc trochę mnie to zaskoczyło. Te plamienia są gęste, bardzo ciemne, wręcz brunatne, i niestety muszę używać podpasek, bo same wkładki już nie wystarczają.
Planuję wybrać się do ginekologa, ale chcę poczekać, aż sytuacja się trochę unormuje, bo na razie nawet nie wyobrażam sobie badania. Czy któraś z Was miała podobne doświadczenia? Jak to u Was wyglądało? Może to jakaś reakcja na hormony albo naturalna zmiana przy długim stosowaniu plastrów?
Miałam podobną sytuację, ale zdarzyło się to u mnie na samym początku stosowania plastrów. Pamiętam, że brunatne plamienia pojawiły się dwa razy, właśnie podczas trzeciego plastra w cyklu. Po kilku dniach te plamienia płynnie przeszły w normalny okres. Może to być związane z dostosowywaniem się organizmu do hormonów, ale każda sytuacja jest inna, więc warto się temu przyjrzeć, szczególnie jeśli zdarza się to po dłuższym czasie stosowania.