Czy w tygodniu bez plastra Evra jestem zabezpieczona?

W tygodniu bez plastra Evra, czyli w 7-dniowej przerwie po trzecim tygodniu stosowania, jesteś nadal zabezpieczona przed ciążą. Ważne jest, aby plastry były stosowane prawidłowo przez poprzednie trzy tygodnie i abyś po tygodniu przerwy dokładnie na czas przykleiła nowy plaster. W tym okresie organizm nie otrzymuje już hormonów, ale ich poziom jest nadal wystarczający, by zapewnić skuteczną ochronę antykoncepcyjną. Krwawienie z odstawienia, które zwykle pojawia się w tym czasie, jest naturalnym efektem spadku hormonów i nie ma wpływu na ochronę przed ciążą.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/evra-plastry/czy-w-tygodniu-bez-plastra-evra-jestem-zabezpieczona

Mam pewien problem, który może być zarówno mały, jak i duży. Znalazłam się w sytuacji, gdzie po tygodniowej przerwie w stosowaniu plastrów, dziś powinnam rozpocząć nowe opakowanie. Niestety, jestem poza miastem i całkowicie zapomniałam zabrać ze sobą plaster. Czy jeśli przykleję go jutro rano, zaraz po powrocie do domu około godziny 7, to czy może to wpłynąć negatywnie na jego działanie?

Jeśli opóźnienie w nałożeniu plastra nie przekroczy 24 godzin, wszystko powinno być w porządku, gdyż w przypadku plastrów antykoncepcyjnych taki czas jest generalnie akceptowalny.