Kiedy przykleić pierwszy plaster Evra?

Pierwszy plaster Evra powinno się przykleić w pierwszym dniu cyklu menstruacyjnego, czyli w dniu, w którym zaczyna się miesiączka. Jeśli zdecydujesz się przykleić plaster później, np. do 5. dnia cyklu, nadal jest to możliwe, ale w takim przypadku przez pierwsze 7 dni stosowania musisz używać dodatkowej formy antykoncepcji, aby zapewnić pełną ochronę.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/evra-plastry/kiedy-przykleic-pierwszy-plaster-evra

Dzisiaj kupiłam swoje pierwsze plastry Evra! Przez ponad dwa lata stosowałam tabletki antykoncepcyjne, ale niestety zaczęły źle wpływać na moją wątrobę, więc postanowiłam zmienić metodę na plastry. Mam jednak pytanie, bo zapomniałam o to zapytać ginekologa.

Gdybym dalej brała tabletki, to zaczęłabym nowe opakowanie we wtorek, czyli jutro. W takim razie, kiedy powinnam przykleić pierwszy plaster? Czy stosuje się tu podobny schemat jak przy tabletkach? Z góry dzięki za pomoc! :blush:

Czy przeczytałaś ulotkę? Ja sama nie miałam do czynienia z Evra, ale w 2 minuty znalazłam odpowiedź na Twoje pytanie:

Jeśli zmieniasz metodę antykoncepcji z tabletek na plastry Evra, to musisz poczekać na pojawienie się krwawienia miesiączkowego. Pierwszy plaster należy przykleić w ciągu 24 godzin od rozpoczęcia miesiączki. Jeśli zdecydujesz się go przykleić po „Dniu 1” okresu, musisz stosować dodatkową, niehormonalną metodę antykoncepcji aż do „Dnia 8”, kiedy naklejasz kolejny plaster.

Jeśli natomiast nie pojawi się krwawienie w ciągu 5 dni od przyjęcia ostatniej tabletki antykoncepcyjnej, koniecznie skonsultuj się z lekarzem, zanim zaczniesz używać Evra. To ważne, aby upewnić się, że wszystko jest w porządku!