Kiedy przykleić pierwszy plaster Evra?

Pierwszy plaster Evra powinno się przykleić w pierwszym dniu cyklu menstruacyjnego, czyli w dniu, w którym zaczyna się miesiączka. Jeśli zdecydujesz się przykleić plaster później, np. do 5. dnia cyklu, nadal jest to możliwe, ale w takim przypadku przez pierwsze 7 dni stosowania musisz używać dodatkowej formy antykoncepcji, aby zapewnić pełną ochronę.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/evra-plastry/kiedy-przykleic-pierwszy-plaster-evra

Dzisiaj kupiłam swoje pierwsze plastry Evra! Przez ponad dwa lata stosowałam tabletki antykoncepcyjne, ale niestety zaczęły źle wpływać na moją wątrobę, więc postanowiłam zmienić metodę na plastry. Mam jednak pytanie, bo zapomniałam o to zapytać ginekologa.

Gdybym dalej brała tabletki, to zaczęłabym nowe opakowanie we wtorek, czyli jutro. W takim razie, kiedy powinnam przykleić pierwszy plaster? Czy stosuje się tu podobny schemat jak przy tabletkach? Z góry dzięki za pomoc! :blush:

Czy przeczytałaś ulotkę? Ja sama nie miałam do czynienia z Evra, ale w 2 minuty znalazłam odpowiedź na Twoje pytanie:

Jeśli zmieniasz metodę antykoncepcji z tabletek na plastry Evra, to musisz poczekać na pojawienie się krwawienia miesiączkowego. Pierwszy plaster należy przykleić w ciągu 24 godzin od rozpoczęcia miesiączki. Jeśli zdecydujesz się go przykleić po „Dniu 1” okresu, musisz stosować dodatkową, niehormonalną metodę antykoncepcji aż do „Dnia 8”, kiedy naklejasz kolejny plaster.

Jeśli natomiast nie pojawi się krwawienie w ciągu 5 dni od przyjęcia ostatniej tabletki antykoncepcyjnej, koniecznie skonsultuj się z lekarzem, zanim zaczniesz używać Evra. To ważne, aby upewnić się, że wszystko jest w porządku!

Dopiero dzisiaj, już po odebraniu recepty, zorientowałam się, że właściwie nie wiem, w którym momencie cyklu powinnam przykleić pierwszy plaster Evra. Szukałam informacji w internecie i wszędzie trafiam na poradę, że jeśli plaster ma działać antykoncepcyjnie od razu, najlepiej zacząć jego stosowanie w 1.–4. dniu miesiączki. U mnie sytuacja wygląda trochę inaczej, bo aktualnie nie współżyję i na ten moment nie planuję używać plastra głównie jako zabezpieczenia przed ciążą. Bardziej chodzi mi o samo rozpoczęcie stosowania i ogarnięcie schematu. Czy w takiej sytuacji mogę przykleić pierwszy plaster Evra teraz, mimo że nie mam okresu, czy lepiej poczekać do miesiączki?

@Jagodas Możesz zacząć właściwie w dowolnym momencie cyklu. Jeśli teraz nie współżyjesz i nie zależy Ci na natychmiastowym zabezpieczeniu antykoncepcyjnym, to nie musisz koniecznie czekać do okresu tylko po to, żeby przykleić pierwszy plaster.

Trzeba tylko pamiętać o jednej rzeczy: jeśli nie zaczniesz w trakcie pierwszych dni miesiączki, to przy ewentualnym współżyciu trzeba odczekać pierwsze 7 dni stosowania plastra, zanim uznasz, że ochrona antykoncepcyjna już działa. Czyli możesz przykleić plaster teraz, ale jeśli w międzyczasie sytuacja się zmieni i będziesz współżyć, to przez ten początkowy tydzień lepiej traktować go jeszcze jako „rozruch”, a nie pełne zabezpieczenie.

Ja zaczynałam Evra poza okresem, bo też nie chciało mi się czekać do kolejnej miesiączki i chciałam po prostu wejść już w rytm zmieniania plastrów. Wybrałam sobie konkretny dzień tygodnia, przykleiłam pierwszy plaster i od tego momentu liczyłam ten dzień jako mój dzień zmiany. To było dla mnie najwygodniejsze, bo łatwiej zapamiętać np. „każdy poniedziałek zmieniam plaster”, niż kombinować z datami. Tylko warto sobie od razu zapisać schemat: 1. tydzień pierwszy plaster, 2. tydzień drugi plaster, 3. tydzień trzeci plaster, potem tydzień bez plastra. Jeśli zaczynasz poza miesiączką, krwawienie może się trochę przesunąć albo być inne niż zwykle, więc nie zdziwiłabym się, gdyby organizm przez pierwszy cykl trochę się dostosowywał.

Moim zdaniem, skoro nie używasz go teraz jako zabezpieczenia przed ciążą, to najważniejsze jest, żebyś zaczęła w dniu, który będzie dla Ciebie wygodny do zapamiętania. A gdybyś jednak zaczęła współżyć, to wtedy pamiętałabym o tych 7 dniach od pierwszego plastra, zanim uznasz ochronę za pełną.