Kiedy Berodual a kiedy Nebbud?

Berodual i Nebbud to dwa różne leki stosowane w leczeniu chorób układu oddechowego, takich jak astma oskrzelowa i przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP).

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/berodual/kiedy-berodual-a-kiedy-nebbud

Córka ma zdiagnozowane zapalenie oskrzeli i od wtorku stosujemy inhalacje dwa razy dziennie: 1 ml soli fizjologicznej, 1 ampułka Nebbud 0,25 i 10 kropli Berodualu (wszystko razem). Po dzisiejszej wieczornej inhalacji, czyli szóstej z kolei, zaczęła suchy, uporczywy kaszel, który pojawiał się co chwilę.

Nie wiem, czy to normalna reakcja na leczenie. Dałam jej wapno w syropie, a potem tabletkę na gardło Isla Mint. Po tym kaszel się uspokoił i teraz zdarza się sporadycznie. Trudno jednak ocenić, czy to efekt tego, co podałam, czy samoistna poprawa. Mam nadzieję, że noc minie spokojnie.

Na noc podaję jej 5 ml Contrahist (przepisany przez alergologa), więc liczę, że to dodatkowo pomoże zatrzymać ewentualne napady kaszlu. Jutro mamy wizytę kontrolną u lekarza, ale na razie musimy sobie poradzić do rana.

Moja córka po pierwszej dawce Berodualu dostała taki atak kaszlu, że myślałam, że się udusi. :worried: Na szczęście później sytuacja się uspokoiła i było lepiej. Teraz podchodzę do każdej inhalacji z większą ostrożnością.

Dziękuję za wsparcie. Po wcześniejszych inhalacjach córka trochę kaszlała, ale był to raczej mokry kaszel, co wydawało mi się normalne. Tym razem jednak przestraszył mnie ten suchy, napadowy kaszel – pół roku temu miała podobny przez dwa dni, ale wtedy po Mucosolvanie. Na szczęście, odpukać, kaszel się skończył.

W ciągu dnia prawie w ogóle nie kaszlała, wydaje mi się, że wykrztusiła już wszystko, co jej zalegało. To już trzeci tydzień choroby, która zaczęła się od kataru, więc zaczynam się zastanawiać, czy te inhalacje nie są już trochę na wyrost. Zobaczymy, co powie jutro lekarz. Mam nadzieję, że uda się ustalić, czy kontynuować takie leczenie.

To normalne. Popłukanie buzi i tabletka do ssania to dobry pomysł. :slight_smile: Te leki mogą lekko wysuszać i podrażniać, stąd kaszel – nie jest on związany z samą chorobą, na którą stosujecie inhalacje.

Ja osobiście nie łączyłabym Berodualu z Pulmicortem/Nebbudem w jednej inhalacji. W szpitalu nam mówili, żeby podawać je osobno, ale może rzeczywiście są różne podejścia. Na sam kaszel jednak to nie powinno mieć wpływu. Warto obserwować, jak dziecko reaguje na taką kombinację leków.