Czy Nedal obniża ciśnienie?

Nedal, który zawiera substancję czynną Nebivololum, jest lekiem z grupy beta-blokerów i jest często stosowany w celu obniżenia podwyższonego ciśnienia tętniczego.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/nedal/czy-lek-nedal-obniza-cisnienie/

Hej, piszę, bo od niedawna biorę Nedal na nadciśnienie i mam trochę mętlik w głowie. Teoretycznie wiem, że to lek na ciśnienie, ale chciałabym zapytać ludzi z doświadczenia: czy u Was Nedal faktycznie obniżył ciśnienie i po jakim czasie było to widać? Bo u mnie raz jest lepiej, raz gorzej i nie wiem, czy to normalne na początku.

U mnie Nedal jak najbardziej obniżył ciśnienie, ale nie od razu. Na początku też się denerwowałam, bo mierzyłam codziennie i raz było ok, a raz dalej wysokie. Dopiero po jakichś 2–3 tygodniach zobaczyłam, że wyniki się uspokoiły i przestały tak skakać. Biorę 5 mg rano.

Z tego co zauważyłam u siebie i u mamy (ona też ma nadciśnienie, tylko inny lek), to te leki nie działają jak tabletka przeciwbólowa, że bierzesz i już. Organizm musi się przyzwyczaić. U mnie dodatkowo spadło tętno i na początku byłam trochę senna, ale potem to minęło. Teraz mam lepsze ciśnienie niż przed leczeniem, więc uważam, że Nedal robi robotę.

Tak, Nedal obniża ciśnienie, tylko nie zawsze w taki sposób, jak się człowiek spodziewa. Ja brałam różne leki wcześniej i po niektórych ciśnienie spadało gwałtownie, a tu bardziej wszystko się wyrównuje. U mnie nie było nagłego „wow”, tylko stopniowo coraz lepiej.

Znajoma brała Nedal na serce i też mówiła, że dopiero po czasie zauważyła, że pomiary są niższe i bardziej stabilne. Myślę, że dużo zależy też od stylu życia – jak ktoś pije kawę litrami, ma stres i mało snu, to żaden lek cudów nie zrobi. Ja po Nedalu mam ciśnienie niższe niż wcześniej, więc dla mnie odpowiedź jest prosta: tak, obniża, tylko trzeba dać mu trochę czasu i nie panikować po kilku dniach.