Jak długo bierze się Neurovit?

Czas stosowania leku Neurovit zależy od kilku czynników, takich jak rodzaj schorzenia, nasilenie objawów oraz indywidualne potrzeby pacjenta. Neurovit, jako lek zawierający witaminy z grupy B (tiamina, pirydoksyna i cyjanokobalamina), stosowany jest w celu uzupełnienia niedoborów tych witamin oraz w leczeniu różnych schorzeń nerwów obwodowych.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/neurovit/jak-dlugo-bierze-sie-neurovit

Mam pytanie dotyczące leku Neurovit. Lekarz przepisał mi go na polineuropatię, którą zdiagnozowano po długich miesiącach bólów i mrowienia w nogach. Jestem już po tygodniu stosowania i zauważam lekką poprawę, ale zastanawiam się, jak długo powinno się go brać? Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenia? Boję się, że zbyt długie przyjmowanie tego leku może mi zaszkodzić, ale z drugiej strony, nie chciałbym przerwać terapii za szybko i zaprzepaścić efektów. Jak to wyglądało u Was?

@Piotrek95 Też brałem Neurovit, więc znam temat. U mnie było to w związku z neuralgią po urazie pleców. Lekarz zalecił przyjmowanie przez cztery tygodnie, bo podobno tyle wystarcza, żeby zregenerować nerwy przy tego typu problemach. Na początku nie czułem żadnej poprawy i, szczerze mówiąc, byłem sfrustrowany – człowiek bierze te witaminy, wierzy, że pomogą, a tu nic! Ale mniej więcej po dwóch tygodniach poczułem, że ból zaczyna się wycofywać. To był dla mnie sygnał, że lek faktycznie działa.

Miałem jednak podobne obawy jak Ty. Czytałem trochę o tym, że długotrwałe stosowanie witamin z grupy B, szczególnie w dużych dawkach, może prowadzić do skutków ubocznych, takich jak neuropatia (paradoksalne, prawda?) czy problemy z żołądkiem. Dlatego skonsultowałem się z lekarzem w połowie terapii i potwierdził, że te cztery tygodnie to optymalny czas. Powiedział, że organizm ma ograniczoną zdolność magazynowania witamin, więc dłuższe przyjmowanie mogłoby być ryzykowne, jeśli nie jest absolutnie konieczne.

Jeśli mogę Ci coś doradzić, to koniecznie trzymaj się zaleceń lekarza. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, warto zadzwonić do przychodni czy umówić się na kontrolę. Ja na koniec terapii czułem się już o wiele lepiej, ale lekarz zdecydował, że nie ma sensu przedłużać. Powiedział mi też, że w razie potrzeby można wrócić do Neurovitu, ale tylko po jakimś czasie przerwy.

Dodam jeszcze jedną rzecz z własnego doświadczenia – dbaj o dietę i ogólnie o zdrowie w trakcie tej terapii. Lekarz polecił mi włączyć do jadłospisu produkty bogate w witaminy z grupy B, żeby dodatkowo wspierać regenerację. Jem teraz więcej orzechów, kasz i ciemnego pieczywa – niby mała zmiana, a mam wrażenie, że dzięki temu szybciej wracam do formy.