Po jakim czasie działa Neurovit?

Neurovit zaczyna działać po około 2 tygodniach regularnego stosowania, jednak czas ten może się różnić w zależności od indywidualnych cech pacjenta i rodzaju schorzenia.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/neurovit/po-jakim-czasie-dziala-neurovit

Od dwóch tygodni biorę Neurovit, który przepisał mi lekarz na drętwienie i mrowienie w dłoniach oraz stopach, związane z moją pracą przy komputerze. Nie ukrywam, że zaczynam się niepokoić, bo nie widzę jeszcze żadnych wyraźnych efektów. Czy ktoś z Was stosował ten lek? Po jakim czasie poczuliście poprawę? Czy to normalne, że trzeba na efekty poczekać dłużej? Zastanawiam się, czy coś robię źle, czy może mój organizm potrzebuje więcej czasu. Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki i doświadczenia!

@Lorna Też brałem Neurovit, więc rozumiem, przez co przechodzisz. U mnie lek został przepisany na polineuropatię związaną z długotrwałym stresem i przeciążeniem organizmu. Powiem Ci szczerze, że na początku też byłem zniecierpliwiony. Liczyłem na szybki efekt, bo drętwienie palców utrudniało mi normalne funkcjonowanie – nawet prostych rzeczy, jak zapinanie guzików, nie mogłem zrobić bez problemu.

Przez pierwsze dwa tygodnie nie zauważyłem żadnej zmiany. Pamiętam, że zacząłem wątpić w skuteczność tego leku. Ale w trzecim tygodniu coś zaczęło się dziać – drętwienie powoli ustępowało, a dłonie stawały się bardziej „moje”. To było jak mały cud! Po czterech tygodniach regularnego stosowania mogłem normalnie wrócić do pracy. Lekarz tłumaczył mi, że układ nerwowy potrzebuje czasu na regenerację i że witaminy z grupy B działają bardziej „od podstaw” niż na szybko.

Ważne, żebyś pamiętał o kilku rzeczach:

1. Regularność to klucz. Bierz lek codziennie o tej samej porze.
  2. Dieta ma znaczenie. U mnie lekarz zalecił dodatkowo jeść produkty bogate w witaminy z grupy B, jak jajka, ryby, orzechy czy pełnoziarniste pieczywo.
  3. Unikaj alkoholu i kawy w nadmiarze. Podobno mogą osłabiać działanie tiaminy (witamina B1).

Na pewno warto też zwrócić uwagę na styl życia – ja musiałem wprowadzić więcej ruchu, bo siedzenie po kilkanaście godzin przed komputerem dodatkowo obciążało mój układ nerwowy.