Czy Neurovit może być stosowany przy depresji?

Neurovit może wspomagać układ nerwowy i poprawiać samopoczucie przy depresji, szczególnie jeśli jej objawy są związane z niedoborem witamin z grupy B. Wiele osób zgłasza pozytywne efekty w postaci większej energii, lepszej koncentracji oraz subtelnej poprawy nastroju po kilku tygodniach stosowania.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/neurovit/czy-neurovit-moze-byc-stosowany-przy-depresji

Od kilku miesięcy zmagam się z depresją i zastanawiam się nad różnymi sposobami wsparcia leczenia. Ostatnio natknąłem się na informacje o Neurovicie – preparacie z witaminami z grupy B. Czy ktoś z Was stosował Neurovit w kontekście depresji? Jakie były Wasze doświadczenia? Czy zauważyliście poprawę nastroju lub energii? Będę wdzięczny za wszelkie opinie i porady.

Też miałem podobną sytuację. Lekarz przepisał mi Neurovit jako dodatek do innych leków. Po kilku tygodniach zauważyłem, że mam więcej energii i trochę lepszy nastrój. To nie było jakieś wielkie wow, ale czułem się lepiej. Każdy reaguje inaczej, więc warto obserwować, jak to na Ciebie działa.

Hej, mam pytanie, bo trochę się pogubiłem. Od dłuższego czasu zmagam się z depresją i stanami lękowymi. Przez około półtora roku brałem Asertin, Trittico i do tego Neurovit, bo miałem wrażenie, że układ nerwowy mam kompletnie rozregulowany — napięcie, zmęczenie, brak energii, takie ciągłe wewnętrzne rozbicie.

Kilka miesięcy temu odstawiłem leki, bo czułem się już lepiej i wydawało mi się, że temat mam za sobą. Przez jakiś czas było naprawdę okej, ale ostatnio znowu zaczęło mnie łapać. Czuję niepokój, jestem bardziej nerwowy, szybciej się nakręcam, mam takie napięcie w środku bez konkretnego powodu. Zacząłem brać Atarax, bo trochę mnie uspokaja, ale zastanawiam się, czy to jest dobre rozwiązanie na dłużej.

No i właśnie mam dylemat — czy to możliwe, że po odstawieniu Asertinu i Trittico objawy wróciły dopiero po kilku miesiącach? Czy raczej to już nie ma związku z lekami, tylko np. ze stresem, trybem życia albo tym, że depresja i lęki po prostu wracają? Neurovit też brałem wtedy regularnie i nie wiem, czy może warto byłoby do niego wrócić, bo pamiętam, że przy nim miałem trochę więcej energii i jakby mniej tego „roztrzęsienia”.

Nie traktuję Neurovitu jako leku na depresję, ale mam wrażenie, że przy nerwach, zmęczeniu i takim ogólnym rozbiciu może coś pomagać. Ciekawi mnie, czy ktoś miał podobnie — że po odstawieniu leków było dobrze, a potem po czasie znowu wracały lęki i napięcie?

Miałem podobną sytuację, więc mogę napisać, jak to wyglądało u mnie. Też brałem Neurovit przy problemach z nerwami i ogólnym osłabieniu, ale u mnie był on raczej dodatkiem, a nie głównym leczeniem. Pomagał mi trochę na zmęczenie, koncentrację i takie uczucie „wyczerpania układu nerwowego”, ale nie powiedziałbym, że sam rozwiązywał lęki czy depresję.

Moim zdaniem nawrót po kilku miesiącach od odstawienia leków jest możliwy. To nie musi działać tak, że człowiek odstawia lek i od razu następnego dnia wszystko wraca. Czasem przez kilka tygodni albo miesięcy jest stabilnie, a potem przychodzi stres, gorszy sen, przeciążenie, problemy w pracy albo w domu i objawy zaczynają powoli wracać. U mnie zaczynało się właśnie od napięcia, rozdrażnienia, gonitwy myśli i takiego dziwnego niepokoju w ciele.

Atarax może pomagać doraźnie, bo wycisza i zmniejsza napięcie, ale ja bym go bardziej traktował jako coś „na objaw”, a nie jako rozwiązanie przyczyny. Czyli jak masz mocny lęk, napięcie albo problem z zaśnięciem, to może dać ulgę, ale raczej nie przebuduje tego, co siedzi głębiej. U mnie działał trochę jak przygaszenie alarmu — było spokojniej, ale sam problem nie znikał.

Neurovit może być sensownym wsparciem, zwłaszcza jeśli ktoś ma niedobory witamin z grupy B, jest przemęczony, zestresowany, ma gorszą dietę albo objawy typu drętwienia, napięcie, osłabienie, brak energii. Ale przy typowej depresji i lękach raczej nie oczekiwałbym, że sam Neurovit załatwi sprawę. Bardziej może wspierać układ nerwowy i poprawić ogólne funkcjonowanie, szczególnie jeśli organizmowi faktycznie czegoś brakowało.

U mnie najlepszy efekt był wtedy, gdy nie patrzyłem na to jak na jeden cudowny środek, tylko szerzej: sen, mniej kofeiny, ruch, psychoterapia, uporządkowanie stresu i dopiero do tego leki albo suplementy. Neurovit dawał mi trochę lepszą energię i mniejsze uczucie „zajechania”, ale lęku jako takiego nie wyłączył.