Czy Neurovit pomaga na rwę kulszową?

Neurovit to lek zawierający witaminy z grupy B, takie jak tiamina (witamina B1), pirydoksyna (witamina B6) i cyjanokobalamina (witamina B12). Witaminy te są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i biorą udział w różnych procesach metabolicznych. Neurovit może być stosowany w leczeniu różnych schorzeń nerwów obwodowych, w tym nerwobóli, które mogą być powiązane z rwa kulszowa.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/neurovit/czy-neurovit-pomaga-na-rwe-kulszowa

Mam pytanie dotyczące Neurovitu. Od kilku miesięcy zmagam się z rwą kulszową. Ból potrafi mnie złapać nagle i całkowicie sparaliżować – nawet chodzenie jest trudne. Mój lekarz zasugerował mi wypróbowanie Neurovitu jako wsparcia, ale nie jestem pewna, czy to naprawdę coś pomoże. Czy ktoś z Was stosował ten lek na rwę kulszową? Czy zauważyliście poprawę?

Doskonale Cię rozumiem, bo kilka lat temu miałam podobny problem. Rwa kulszowa dopadła mnie nagle – pewnego ranka obudziłam się z potwornym bólem, który promieniował od dolnej części pleców aż do łydki. Nie mogłam normalnie funkcjonować – codzienne czynności stały się koszmarem, a o bieganiu czy chodzeniu na spacery mogłam tylko pomarzyć.

Jeśli chodzi o Neurovit, brałam go przez kilka miesięcy na zalecenie lekarza. Szczerze mówiąc, cudów nie było, ale zauważyłam drobną poprawę. Po około dwóch tygodniach stosowania poczułam, że ból staje się trochę mniej intensywny, a przede wszystkim przestały mnie łapać tak często te okropne, nagłe skurcze mięśni w nodze. Lekarz tłumaczył mi, że witaminy z grupy B pomagają regenerować uszkodzone nerwy i wspierają procesy naprawcze w organizmie.

Warto jednak pamiętać, że samo branie Neurovitu to nie wszystko. W moim przypadku kluczowe okazały się regularne ćwiczenia i fizjoterapia. Byłam u świetnej rehabilitantki, która pokazała mi, jak prawidłowo rozciągać kręgosłup i wzmacniać mięśnie. Wiem, że to brzmi jak banał, ale te ćwiczenia naprawdę robią różnicę – po kilku miesiącach mogłam znowu w miarę normalnie funkcjonować.

Jeszcze jedno – spróbuj też zwrócić uwagę na swoją dietę. Kiedyś nie dbałam o to, co jem, ale po tej przygodzie zaczęłam bardziej się pilnować. Dodanie do jadłospisu więcej warzyw, orzechów i ryb bogatych w kwasy omega-3 (podobno mają działanie przeciwzapalne!) pomogło mi ogólnie poczuć się lepiej.

Trzymaj się i nie poddawaj! Z rwy kulszowej da się wyjść, choć czasem trzeba uzbroić się w cierpliwość. Neurovit może nie rozwiąże wszystkiego, ale może być dobrym dodatkiem do całego procesu leczenia. Jeśli masz pytania, śmiało pytaj – wiem, jak to jest czuć się zagubionym w takiej sytuacji. :blush: