Czy Nimesil zadziała na migrenę?

Nimesil może być stosowany w leczeniu migreny, ponieważ hamuje procesy zapalne i zmniejsza ból. Jego działanie polega na blokowaniu enzymu COX-2, co redukuje wytwarzanie prostaglandyn odpowiedzialnych za nasilenie bólu.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/nimesil/czy-nimesil-zadziala-na-migrene

Na najgorsze migreny, nawet gdy już się rozwinęły, Nimesil działał rewelacyjnie. Nie tylko u mnie, inni też to potwierdzają.

Wiem, że to lek przeciwbólowy i przeciwzapalny, ale z tego co czytam, nie jest to typowy lek pierwszego wyboru na zwykły ból głowy. W ulotce jest wskazanie do leczenia ostrego bólu, więc zastanawiam się, jak to wygląda w praktyce. Została mi jedna saszetka po tym jak dostałem go na ból zęba.

Miałem ostatnio mocny ból głowy, trochę migrenowy — światło przeszkadzało, ciężko było normalnie funkcjonować i zwykłe metody typu odpoczynek, woda, cisza i sen nie bardzo dawały radę. Mam Nimesil w domu, ale nie chcę brać go bez sensu, bo wiem, że to nie jest lek do częstego stosowania i może obciążać żołądek, wątrobę czy nerki.

Czy u Was Nimesil faktycznie pomagał na mocny ból głowy? Bardziej działał przy zwykłym napięciowym bólu, czy też przy migrenie? I po jakim czasie czuliście ulgę? Interesuje mnie też, czy ktoś miał po nim skutki uboczne typu senność, zawroty głowy, mdłości albo ból brzucha.

Nie chodzi mi o branie go codziennie ani przekraczanie dawki, tylko o jednorazową sytuację przy mocnym bólu. Z góry dzięki za normalne odpowiedzi, szczególnie od osób, które realnie go stosowały w podobnym przypadku.

Wrzucam screen z ulotki, bo akurat mam PDF na telefonie i tam jest dość jasno napisane, do czego Nimesil jest wskazany. Na zrzucie widać fragment: „Nimesil jest wskazany w leczeniu ostrego bólu oraz w pierwotnym bolesnym miesiączkowaniu”. Czyli teoretycznie mocny ból głowy może się łapać pod „ostry ból”, ale to nie znaczy, że jest to typowy lek stricte na migrenę albo coś, co brałbym przy każdym bólu głowy.

Ja brałem Nimesil kilka razy przy bardzo mocnym bólu, również takim „głowowym”, kiedy zwykłe rzeczy nie dawały rady. U mnie działał, ale raczej traktowałem go jako mocniejszą opcję awaryjną, nie jako standardowy lek na każdą migrenę. Przy migrenie problem jest taki, że czasem zwykły lek przeciwbólowy pomoże, a czasem kompletnie nie trafi w mechanizm napadu — zwłaszcza jeśli są nudności, światłowstręt, aura albo ból narasta falami.

No i warto uważać, bo Nimesil to nie jest cukierek. Na screenie widać wskazania, ale niżej w ulotce są też przeciwwskazania i ostrzeżenia, szczególnie w kontekście żołądka, wątroby i innych leków. Ja bym go nie brał „profilaktycznie” ani kilka dni pod rząd na powtarzające się bóle głowy. Jeśli to jednorazowy mocny ból, to jedna sprawa, ale jeśli migreny wracają regularnie, to moim zdaniem lepiej dobrać coś konkretnie pod migrenę, bo samo gaszenie bólu Nimesilem może nie rozwiązać problemu.

U mnie Nimesil na ból głowy zadziałał, ale tylko w konkretnych sytuacjach. Jeśli to był taki zwykły ból napięciowy, od karku, po niewyspaniu albo po całym dniu przy komputerze, to potrafił dość dobrze wyciszyć ból. Natomiast przy typowej migrenie bywało różnie — czasem pomagał, a czasem tylko trochę zmniejszał ból, ale nadal miałem światłowstręt, mdłości i uczucie, że głowa „pulsuje”. Moim zdaniem Nimesil nie jest najlepszym wyborem jako pierwszy lek na migrenę. To bardziej ogólny lek przeciwbólowy i przeciwzapalny, a migrena często wymaga trochę innego podejścia. Jeśli ktoś ma napad raz na jakiś czas i nic innego nie pomaga, to rozumiem, że rozważa Nimesil, ale przy częstych migrenach łatwo wejść w schemat brania mocnych leków przeciwbólowych za często, a potem bóle mogą się jeszcze bardziej nakręcać.

Ja po Nimesilu miałem ulgę mniej więcej po kilkudziesięciu minutach, ale też parę razy czułem ciężkość na żołądku i takie dziwne zmulenie. Dlatego nie traktowałbym go jak zwykłej tabletki od bólu głowy. Na pojedynczy silny ból może pomóc, ale jeśli to jest prawdziwa migrena, która wraca, ma aurę, nudności albo wyłącza z życia na pół dnia, to sam Nimesil może być tylko maskowaniem objawów, a nie rozwiązaniem.