Czy Nuvaring i Ginoring są takie same?

NuvaRing i Ginoring to dwie różne marki pierścieni dopochwowych, ale oba zawierają te same składniki aktywne: etonogestrel (gestagen) i etynyloestradiol (estrogen). Te składniki są uwalniane do organizmu w celu zapobiegania ciąży poprzez zmianę naturalnego cyklu hormonalnego kobiety.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/ginoring/czy-nuvaring-i-ginoring-to-to-samo/

Dziewczyny, mam pytanie, bo dopiero w domu zauważyłam, że chyba dostałam zamiennik. Do tej pory miałam NuvaRing, a teraz po zrealizowaniu recepty mam GinoRing. Na początku nawet nie zwróciłam uwagi, dopiero jak położyłam pudełka obok siebie, to zobaczyłam inną nazwę. Czy NuvaRing i GinoRing to faktycznie to samo pod względem działania? Czy któraś z Was stosowała je zamiennie i wszystko było okej? Trochę się zestresowałam, bo nie planuję ciąży i nie chcę niczego pomieszać ze schematem. Wrzucam zdjęcie, po prawej mam poprzednie opakowanie, a po lewej nowe.

Ja stosowałam oba zamiennie i u mnie nie było żadnej różnicy. Najpierw przez kilka miesięcy miałam NuvaRing, potem w aptece dostałam GinoRing i też się chwilę zestresowałam, bo nazwa inna, pudełko inne, a przy antykoncepcji człowiek od razu ma w głowie czarne scenariusze. Na Twoim zdjęciu widać, że oba mają tę samą dawkę: 0,120 mg / 0,015 mg na 24 godziny i te same substancje, czyli etonogestrel + etynyloestradiol. To właśnie dlatego są traktowane jako zamienniki. To nie jest ten sam producent i nie jest to identyczne pudełko, ale pod względem działania antykoncepcyjnego to jest ten sam typ krążka. Ja po prostu założyłam GinoRing dokładnie wtedy, kiedy normalnie miałam założyć kolejny NuvaRing, bez wydłużania przerwy i bez żadnych kombinacji. Nie miałam plamień, opóźnienia krwawienia ani żadnych dziwnych objawów. Największa różnica była chyba tylko w mojej głowie, bo przez pierwsze dni cały czas sprawdzałam, czy wszystko jest okej.

Także rozumiem stres, ale jeśli masz zachowany ten sam schemat stosowania, to ja bym tego nie traktowała jak zmiany metody, tylko jak zmianę opakowania/zamiennika. Sama teraz biorę raz jeden, raz drugi, zależnie od tego, co jest dostępne w aptece.