Czy PolaRing trzeba trzymać w lodówce?

PolaRing nie musi być trzymany w lodówce. Standardowo, po wydaniu z apteki, PolaRing (podobnie jak NuvaRing) może być przechowywany w temperaturze pokojowej, czyli w zakresie 15–25°C przez okres do 4 miesięcy. Ważne jest, aby unikać przechowywania go w miejscach narażonych na bezpośrednie działanie promieni słonecznych czy wysokie temperatury powyżej 30°C , ponieważ może to wpłynąć na jego skuteczność.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/polaring/czy-polaring-trzeba-trzymac-w-lodowce/

Kilka miesięcy temu zdecydowałam się na zmianę z Nuvaringa na Polaring, głównie ze względu na jego niższą cenę. Muszę przyznać, że byłam pozytywnie zaskoczona pewnymi udogodnieniami – przede wszystkim tym, że Polaring nie wymaga przechowywania w lodówce. Wystarczy pilnować terminu ważności, co jest dla mnie o wiele wygodniejsze, zwłaszcza w podróży.

Choć oba krążki mają bardzo podobne działanie, różnice tkwią w szczegółach. Polaring zawiera inne dodatkowe składniki pomocnicze, co może tłumaczyć różnice w produkcji i brak konieczności przechowywania w chłodnym miejscu. Przy pierwszym użyciu obawiałam się, że coś może być „nie tak” właśnie z tego powodu, ale w praktyce okazało się, że działa równie dobrze jak Nuvaring. Jeśli więc ktoś zastanawia się nad zmianą – w moim przypadku wszystko poszło bezproblemowo, a różnica w cenie i wygoda przechowywania to ogromny plus.

Dziewczyny, mam trochę głupie pytanie, ale wolę zapytać, bo już się totalnie nakręciłam. Czy PolaRing trzeba trzymać w lodówce, czy może normalnie leżeć w szafce albo w pudełku w temperaturze pokojowej? Odebrałam dzisiaj opakowanie z apteki i na początku położyłam je normalnie w szafce, w oryginalnym pudełku. Dopiero później zaczęłam czytać różne rzeczy w internecie i kompletnie zgłupiałam, bo jedne osoby piszą, że ringi antykoncepcyjne powinny być w lodówce, inne że PolaRing nie musi, jeszcze inne że chłodzenie dotyczy tylko niektórych preparatów albo dłuższego przechowywania. No i oczywiście od razu włączyła mi się panika, czy przez to, że przez jakiś czas leżał poza lodówką, mogłam coś zepsuć. Dorzucam zdjęcie, bo w końcu z tego stresu wsadziłam go do lodówki i zaczęłam się zastanawiać, czy teraz robię dobrze, czy właśnie przesadzam. Opakowanie wygląda normalnie, saszetka nie była otwierana, nic nie jest przebarwione ani uszkodzone, ale samo pudełko jest trochę przygniecione i już oczywiście moja głowa dopowiada sobie najgorsze scenariusze. Wiem, że brzmię jak panikara, ale to jednak antykoncepcja i nie chciałabym potem przez własną niewiedzę stresować się ciążą. U mnie w mieszkaniu jest raczej normalna temperatura, ale czasem robi się cieplej, mniej więcej 24–25 stopni, zwłaszcza jak grzeją kaloryfery albo świeci słońce. PolaRing nie leżał na parapecie, przy grzejniku ani w aucie, tylko zwyczajnie w opakowaniu. Mimo to teraz mam mętlik, czy lepiej trzymać go cały czas w lodówce, czy jednak spokojnie może być w szafce, byle z dala od światła i ciepła. Jak Wy przechowujecie PolaRing? Trzymacie go w lodówce tak jak na zdjęciu, czy normalnie w pokoju/szufladzie? Miałyście kiedyś sytuację, że opakowanie leżało kilka dni albo tygodni poza lodówką i wszystko było okej? Zastanawiam się też, czy takie przekładanie go teraz z szafki do lodówki ma w ogóle sens, czy tylko jeszcze bardziej się nakręcam. Będę wdzięczna za odpowiedzi, bo niby próbuję podejść do tego normalnie, ale im więcej czytam, tym mniej wiem. Nie wiem, czy zostawić go już w lodówce, wyjąć i trzymać normalnie w szafce, czy w ogóle wymienić opakowanie dla świętego spokoju.

Spokojnie, ja bym się tym aż tak nie stresowała. Też miałam taki mętlik przy pierwszym PolaRingu, bo wcześniej naczytałam się o innych ringach i lodówce, a potem już sama nie wiedziałam, co jest aktualne. U mnie farmaceutka powiedziała, że PolaRing nie musi być trzymany w lodówce, tylko normalnie w opakowaniu, z dala od światła i źródeł ciepła. Czyli nie parapet, nie auto w upał, nie przy kaloryferze, ale zwykła szafka w pokoju jest okej.

Patrząc na zdjęcie, rozumiem, czemu się nakręciłaś, bo jak człowiek zobaczy lek w lodówce obok jedzenia, to od razu ma wrażenie, że to jakiś superwrażliwy preparat :sweat_smile: Ale samo to, że przez chwilę trzymałaś go w szafce, raczej nie brzmi jak problem. Zwłaszcza jeśli saszetka nie była otwierana, ring nie zmienił koloru, nie jest pęknięty i nie leżał w cieple typu samochód albo słońce.

Ja swoje PolaRingi trzymałam normalnie w szufladzie, w oryginalnym pudełku. Nie wkładałam ich do lodówki, bo bałam się bardziej wilgoci, przypadkowego zgniecenia albo tego, że ktoś mi to przesunie gdzieś pod tylną ściankę. Nigdy przez to nie miałam żadnej wpadki ani sytuacji, że ring wyglądał inaczej.

Moim zdaniem nie musisz wymieniać opakowania tylko dlatego, że leżało poza lodówką. Jeśli chcesz, możesz je zostawić w jednym stałym miejscu, najlepiej w pudełku, w suchej szafce i nie przekładać już co chwilę, bo to tylko nakręca stres. Najważniejsze, żeby nie było przegrzane, zamrożone ani uszkodzone. Z tego, co piszesz, brzmi to bardziej jak klasyczna panika przy nowej antykoncepcji niż realny problem z PolaRingiem.