Czy PolaRing trzeba trzymać w lodówce?

PolaRing nie musi być trzymany w lodówce. Standardowo, po wydaniu z apteki, PolaRing (podobnie jak NuvaRing) może być przechowywany w temperaturze pokojowej, czyli w zakresie 15–25°C przez okres do 4 miesięcy. Ważne jest, aby unikać przechowywania go w miejscach narażonych na bezpośrednie działanie promieni słonecznych czy wysokie temperatury powyżej 30°C , ponieważ może to wpłynąć na jego skuteczność.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/polaring/czy-polaring-trzeba-trzymac-w-lodowce

Kilka miesięcy temu zdecydowałam się na zmianę z Nuvaringa na Polaring, głównie ze względu na jego niższą cenę. Muszę przyznać, że byłam pozytywnie zaskoczona pewnymi udogodnieniami – przede wszystkim tym, że Polaring nie wymaga przechowywania w lodówce. Wystarczy pilnować terminu ważności, co jest dla mnie o wiele wygodniejsze, zwłaszcza w podróży.

Choć oba krążki mają bardzo podobne działanie, różnice tkwią w szczegółach. Polaring zawiera inne dodatkowe składniki pomocnicze, co może tłumaczyć różnice w produkcji i brak konieczności przechowywania w chłodnym miejscu. Przy pierwszym użyciu obawiałam się, że coś może być „nie tak” właśnie z tego powodu, ale w praktyce okazało się, że działa równie dobrze jak Nuvaring. Jeśli więc ktoś zastanawia się nad zmianą – w moim przypadku wszystko poszło bezproblemowo, a różnica w cenie i wygoda przechowywania to ogromny plus.