Orungal jest lekiem przeciwgrzybiczym, który działa poprzez hamowanie wzrostu grzybów. Czas, w jakim zaczyna działać, zależy od wielu czynników, takich jak rodzaj i lokalizacja zakażenia, stan zdrowia pacjenta i innych leków, które pacjent może przyjmować.
Hej wszystkim! Mam pytanie dotyczące Orungalu. Czy ten lek jest skuteczny na grzybicę paznokci? Zmagam się z tym problemem od dłuższego czasu i zastanawiam się nad rozpoczęciem leczenia. Będę wdzięczna za wszelkie opinie i doświadczenia.
Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że Orungal pomógł mi w walce z grzybicą paznokci. Miałam problem z paznokciem u dużego palca stopy – był zgrubiały, żółty i wyglądał nieestetycznie. Dermatolog przepisał mi Orungal w terapii pulsowej: 2 kapsułki dziennie przez tydzień, potem trzy tygodnie przerwy, i tak przez trzy miesiące. Po kilku tygodniach zauważyłam, że nowy paznokieć zaczyna rosnąć zdrowy. Cały proces trwał kilka miesięcy, ale efekt był zadowalający. Ważne jest, aby być cierpliwym i stosować się do zaleceń lekarza.
Ja również stosowałam Orungal na grzybicę paznokci. Mój lekarz zalecił mi terapię ciągłą: 200 mg dziennie przez trzy miesiące. Początkowo byłam sceptyczna, bo wcześniej próbowałam różnych lakierów i maści bez większego efektu. Jednak po kilku tygodniach zauważyłam poprawę – paznokieć przestał się łamać, a jego kolor zaczął wracać do normy. Po zakończeniu kuracji paznokieć wyglądał znacznie lepiej. Oczywiście, każdy organizm reaguje inaczej, więc warto skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem leczenia.