Orungal jest skuteczny przede wszystkim przeciwko Candida albicans, a także wykazuje działanie wobec innych gatunków Candida, takich jak Candida tropicalis, Candida parapsilosis oraz częściowo Candida glabrata.
Hej! Na jakie dokładnie grzyby Candida działa Orungal? Mam problem z grzybicą i lekarz sugerował ten lek, ale nie jestem pewna czy on działa na wszystkie szczepy. Będę wdzięczna za Wasze doświadczenia!
Ja miałam leczenie Orungalem przy Candida albicans. U mnie wszystko zaczęło się po antybiotykach – totalne rozwalenie flory, ciągle infekcje pochwy, swędzenie, pieczenie, no tragedia. Smarowałam się kremami, brałam jakieś probiotyki i nic. Lekarka w końcu powiedziała, że trzeba coś mocniejszego i przepisała mi Orungal. Brałam przez tydzień i szczerze – po trzech dniach czułam wyraźną poprawę. Grzybica w końcu przestała wracać co miesiąc! Także na Candida albicans działa bardzo dobrze, przynajmniej u mnie. Ale wiem, że na inne szczepy, np. glabrata, już różnie bywa, więc warto zrobić posiew zanim się zacznie leczenie.
Ja miałam leczenie Orungalem przy Candida albicans. U mnie wszystko zaczęło się po antybiotykach – totalne rozwalenie flory, ciągle infekcje pochwy, swędzenie, pieczenie, no tragedia. Smarowałam się kremami, brałam jakieś probiotyki i nic. Lekarka w końcu powiedziała, że trzeba coś mocniejszego i przepisała mi Orungal. Brałam przez tydzień i szczerze – po trzech dniach czułam wyraźną poprawę. Grzybica w końcu przestała wracać co miesiąc! Także na Candida albicans działa bardzo dobrze, przynajmniej u mnie. Ale wiem, że na inne szczepy, np. glabrata, już różnie bywa, więc warto zrobić posiew zanim się zacznie leczenie.
U mnie było tak: po ciąży złapałam Candida tropicalis. Nawet nie wiedziałam, że są różne rodzaje candidy, serio! Myślałam, że jak “grzybica”, to wiadomo co. Dostałam standardowo nystatynę, później flukonazol i nic. Dopiero jak zrobiłam wymaz, wyszło, że to tropicalis, i wtedy ginekolog przepisał mi Orungal. Brałam 7 dni i naprawdę różnica była ogromna – przestało mnie piec, skóra się zagoiła, a nawroty się skończyły. Także na Candida tropicalis Orungal działa rewelacyjnie, ale ważne, żeby dobrać leczenie konkretnie pod szczep, bo inaczej można się leczyć w kółko bez efektu.
Powiem Wam szczerze, że zanim dowiedziałam się, że mam Candida glabrata, to myślałam, że wszystkie grzybice leczy się tak samo. Brałam jakieś globulki, maści, probiotyki – i nic, tylko chwilowa ulga. W końcu zrobiłam posiew i wyszło szydło z worka – nie zwykła grzybica, tylko właśnie glabrata. Lekarz stwierdził, że spróbujemy Orungalu, bo to jeszcze w miarę „lżejsza” opcja zanim sięgniemy po najcięższe działa. Po tygodniu niby było trochę lepiej, objawy złagodniały, ale jak skończyłam leczenie, to po jakimś czasie infekcja wróciła jak bumerang. Dopiero wtedy dowiedziałam się, że Candida glabrata to twardy zawodnik i często nie poddaje się takim standardowym lekom jak Orungal. Także moja rada – zanim zaczniecie leczenie, warto zrobić dokładne badania, bo przy Candida albicans Orungal działa fajnie, ale przy innych szczepach już różnie bywa.